Gradina din apa


Daca gradina dumneavoastra din spatele casei are forma unui bazin usor scufundat, adica nivelul ei este mai mic decat restul terenului, nu va impacientati. Si in aceste conditii puteti avea o gradina de invidiat. Acest tip de teren permite apei de poaie sa se adune aici si astfel umiditatea este asigurata ba chiar este constanta.


O astfel de gradina este singura solutie pentru a rezolva problema denivelarilor de teren. Si este un mod natural de a colecta cu folos apa de ploaie, evitand eventual inundarea altor portiuni sau  chiar a casei. O astfel de gradina nu este greu de realizat mai ales daca terenul este adancit natural. Daca aveti mai multe adancituri sau gropi de diferite adancimi s-ar putea sa fie nevoie de o nivelare a lor prin sapare.


Pentru a alege centrul gradinei trebuie doar sa gasiti unde se scurge apa de ploaie dupa o aversa puternica. Apoi trebuie sa va apucati sa cultivati aria respectiva cu plante si copaci iubitori de multa umezeala.

Pentru a avea succesul scontat alegeti plante native care sa se prinda rapid si sa reziste mai bine la conditiile grele de vreme din zona respectiva, indiferent de anotimp. Acestea sunt de preferat celor exotice, mult mai pretentioase. Plantele locale, native ofera mai multe avantaje, sunt habitate naturale pentru pasari, fluturi si in general animale salbatice mici. Cum sunt deja adaptate climatului local, nu va trebui sa folositi prea multe pesticide si herbicide, cu exceptia cazului nefericit in care plantele ar fi afectate de vreo boala. Pe de alta parte, cum multe dintre aceste plante au radacini puternice, vor ajuta si la prevenirea erodarii solului. Mai mult decat atat plantele native nu au nevoie de prea multe ingrijiri speciale, economisiti astfel si timp si bani.


Astfel gradina va fi verde si plina de prospetime cea mai mare parte a anului. Nu trebuie decat sa nu uitati sa udati si pliviti plantele native, iar acestea se vor dezvolta fara prea mari probleme.


Dintre copacii care prefera umezeala cele mai des intalnite sunt salciile care plantate in gradina fie in mijlocul ei sau intr-o parte, vor deveni punct focal si casa ideala pentru animale si pasari. Ferigile iubesc de asemenea umbra si umezeala.


Pentru a ajunge in gradina puteti face cateva trepte din piatra sau lemn care sa faca trecerea dintre nivelurile de teren.

 
www.incasa.ro

Altheate

22 oct 2007