Gradina formala si gradina informala

Moda in domeniul gradinilor este la fel de schimbatoare ca si cea vestimentara, in fiecare an se observa diverse influente. Indiferent de tendinte exista doua stiluri de baza in designul gradinilor si anume stilul formal sau gradina frantuzeasca si  stilul informal sau gradina englezeasca. Este adevarat ca foarte putine gradini respecta in totalitate regulile fiecarui stil, majoritatea gradinilor reprezentand o combinatie mai mult sau mai putin fericita de stiluri.

 

gradina formala

Gradina formala, uneori numita gradina franceza, este o imagine in miniatura, fidela si migalos aranjata a gradinii de referinta si anume Gradina Versailles. Se observa folosirea gardului viu cu diferite forme, completata cu alei perfect simetrice si fantani cu statui. Planurile de organizare sunt riguroase, efectul estetic primand.   

              

 

Gradina formala traditionala contine elemente geometrice aranjate simetric, astfel straturile de plante sunt dreptunghiulare sau rotunde, iar plantele sunt schimbate de cel putin 2 ori pe an. Aleile sunt convergente, exista multe spatii cu gazon sau cu plante aromatice. Acest gen de gradina necesita multa rabdare si imaginatie. Intretinerea ei este un adevarat maraton, gazonul si buxusul trebuind mereu cosmetizate, la fel si florile aranjate sau schimbate periodic, ca sa nu mai vorbim de mentinerea curata a aleilor sau a fantanilor acolo unde este cazul.

 

 

            Desi exista ideea ca o astfel de gradina este potrivita doar pentru casele sau domeniile mari, va contrazicem, totul tine de scala si materiale. Pana si casutele rustice pot avea o gradina formala, cu straturi de plante bine conturate si mentinute, la care aveti acces pe alei mici, pietruite, simetrice.     

 

    

tipuri gradini

 

Gradina informala tinde sa se transforme si sa evolueze intr-o gradina salbatica. Avand ca punct de atractie o banca sau un aranjament de pietre aceasta gradina va ofera numeroase idei de aranjare. Gradina englezeasca este plina de plante perene, de flori care se revarsa nestingherite peste alei. Trandafirii sunt printre florile preferate in aceste spatii.

 Aceasta gradina nu este foarte pretentioasa, puteti sa amanati programul de udare sau aranjare, pentru ca tocmai aerul salbatic este caracteristica ei principala. Astfel de gradini se preteaza foarte bine la casutele rustice si traditionale.      

 

          

 

             Cea mai simpla gradina informala este formata dintr-un spatiu insorit cu multe flori salbatice si ierburi. Pentru unele persoane aceasta gradina poate parea neingrijita. Zonele cu copaci sunt considerate de asemenea tip de gradina informala. Daca plantati sub copaci flori iubitoare de umbra, amplasati o bancuta de lemn si faceti o alee mica de pietre, aveti o gradina informala perfecta.Cea mai folosita schema de gradina englezeasca este cea in care florile de diferite specii sunt plantate de o parte si alta a unei alei serpuite.

 

              Indiferent de stilul gradinii dumneavoastra asigurati-va ca o puteti mentine intr-o oarecare armonie.

 

www.gradinamea.ro

Iulie 2007