Roua cerului, spaima insectelor

Roua cerului, denumita stiintific Drosera rotundifolia, este una din putinele plante carnivore ce pot fi intalnite si in Romania; specie ocrotita, ea poate fi admirata in turbariile muntoase, majoritatea astazi aflate in rezervatii naturale. Planta este deosebit de mancacioasa: aproximativ 50 de insecte pe an.  Poate fi usor recunoscuta dupa  florile de culoare alba si indeosebi dupa frunze, care au pe suprafata lor numerosi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor. Perisorii, numiti si tentacule, secreta substante lipicioase care se aduna sub forma unor picaturi stralucitoare de roua, de unde vine si denumirea plantei.

 

Radacinile droserei sunt destul de slab dezvoltate. Frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete bazale. Petiolul lor este lung, iar limbul este acoperit de peri. O insecta care se aseaza pe o frunza a acestei plante se lipeste de sucul lipicios al perilor maciucati. Facand miscari de eliberare, ea se lipeste de mai multi peri. Perii se incolacesc in jurul insectei si secreta un suc lipicios, abundent , care sufoca insecta. Ea este apoi digerata de anumite enzime proteolitice timp de cateva zile, din insecta ramanand doar scheletul chitinos. 

 

Alte plante carnivore in Romania sunt Adrovanda vesiculoasa, o planta acvatica ce are infatisarea unei tufe plutitoare si cu frunze ale caror modificari constituie veritabile capcane, fara nici o iesire pentru animalele acvatice mici. O alta cunoscuta planta carnivora de la noi, din balti si lacuri, este otratelul de balta (Utricularia vulgaris)

 

Tratament naturist: roua cerului se utilizeaza la prepararea ceaiului impotriva tusei, in amestec cu cimbru si coacaze. Substantele continute de drosera au rol antibiotic.

 

In folclor, roua cerului este una din plantele careia i s-a atribuit renumele de "iarba fierului", despre care se spune ca are puterea de a desface orice lacat.

Drosera rotundifolia
Turbarie cu Drosera rotundifoliaDrosera rotundifolia: detaliu

Drosera rotundifolia: detaliu