Gradinile italiene

gradina italianaArta designului de gradina este, in mod cert, specifica pentru fiecare tara in parte, iar stilul italien este, de departe, cel mai complex. Gradinile italiene au evoluat de-a lungul timpului, urmand schimbarile sociale si au fost modelate si influentate in timp de o serie de factori.

Principalul factor a fost controlul practicilor agricole de catre: aristocratie, razboi si disponibilitatea produselor alimentare. Prin urmare, pentru a identifica in mod corect diferitele etape ale designului italian de gradina, de-a lungul istoriei, este nevoie de o intelegere extrem de buna a culturii si istoriei Italiei. Greselile sunt usor de facut in ceea ce priveste interpretarea diferitelor stiluri de gradina italiana de la Renastere si pana in perioada contemporana sau de la formal la informal.

Un designer profesionist poate preveni proprietarii de case de a face unele erori sociale jenante  si uneori destul de costisitoare, atunci cand acestia intentioneaza sa proiecteze o gradina in stil italian. Un bun designer va pune in evidenta arhitectura existenta a casei cu ajutorul unei amenajari inteligente al gradinii.

Pe piata imobiliara italiana exista inca o multime de chilipiruri, astfel ca amenajarea unei gradini poate sa nu presupuna mari investitii. O gradina proiectata in mod corect va face o diferenta majora de valoare a oricarei proprietati, indiferent de aspectul ei, facand-o atractiva la prima vedere. Armonia dintre casa si peisajul din jur nu este usor de realizat fara asistenta profesionala. Banii cheltuiti pentru angajarea unui profesionist reprezinta o investitie pe termen lung, valoarea proprietatii putand fi dublata in anii care vin, datorita unei gradini inteligente. Pe de alta parte, nu tindeti catre alegerea unei gradini complicate, care necesita o intretinere speciala, pentru ca veti obtine efectul opus: in cazul in care veti dori sa vindeti proprietatea, valoarea acesteia poate scadea din cauza unei gradini mult prea costisitoare.

Numai gandul proiectarii unei gradini in stil italian poate fi descuranjant pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, puteti sugera cu usurinta o tema italiana puternica in gradinile dvs, urmand cateva indrumari. Mai intai de toate incercati sa creati o zona de terasa umbrita in apropierea casei, in care sa puteti sta si lua masa "al fresco" in serile de vara sau sa va bucurati de o cafea si o briosa dimineata. Aceasta zona trebuie sa aiba acces usor la interiorul casei si implicit, la toate facilitatile.

Umbra poate fi foarte usor de obtinut cu ajutorul unei simple pergole, sub forma unei structuri facute din lemn sau din fier forjat deasupra, iar pe partile laterale din stalpi puternici, pe care sa se intinda plante decorative agatatoare, vita de vie, trandafiri sau clasica si parfumata iasomie stelata (Rhynchospermum jasminoides). In cel mult doi ani atat acoperisul cat si partile laterale ale structurii vor fi acoperite, in cazul in care plantele sunt bine intretinute. Cea mai buna vita de vie pe care o puteti planta este capsunica (Uva fragola 'Nera') deoarece este rezistena la boli si degaja o aroma uimitoare in timpul verii.

Folosirea travertinului, care este mai putin scump si mai elegant decat marmura, poate crea un aspect italian; de asemenea este recomandat sa folositi caramida sau pietrele de rau in nuante de bej pentru un efect rustic, toscan. Ca accesorii optati pentru candelabrele de perete din fier cu aspect ruginit si boluri colorate in care sa asezati cateva fructe.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro