Levisia

Lewisia Lewisia

Familia: Portulaceae
Aspect: Ierbos
Perioada de inflorire: Aprilie - iulie
Expunere: Plin soare
Udare: Redusa

Genul cuprinde aproximativ 15-20 de specii de plante mici, vesnic verzi, erbacee si perene. La baza lor se afla o rozeta din frunze carnoase, iar florile sunt albe sau roz. Sunt foarte adaptabile.

Cultivare: dificila. Trebuie plantat primvara, intr-un pamant fertil (amestec de humus, turba, frunze putrede si nisip fin in parti egale) la care se adauga pietris sau nisip forte fin. Compostul se acopera cu un strat de pietris sau talas. Se aseaza planta la soare si se uda cu regularitate, fara a exagera, insa. Pe perioada vegetatiei se adauga putin ingrasamant in apa, la fiecare 3-4 saptamani.

Reproducere: Atat pentru divizarea tufelor, cat si pentru semanat, lunile martie si aprilie sunt ideale. Segmentele obtinute din divizarea tufelor se aseaza intr-un compost obisnuit. Semintele se lasa in frigider 3-4 saptamani, apoi se presara la distante uniforme intr-un compost foarte umed amestecat cu nisip. Compostul se acopera cu un stat de nisip.

Pericole: Umezeala prea mare poate determina putrezirea plantei si atrage limacsii.

Specii si soiuri: Lewisia Columbiana, Lewisia cotyledon var. hekneri, Lewisia cotyledon var. howelli, Levisia nevadensis, Levisia rediviva.