Idei creative pentru aranjarea jardinierelor

Jardinierele sunt o idee incantatoare pentru apartamentul sau casa dv si sunt un mod simplu si eficient de a adauga culoare si verdeata intr-un cadru altfel anost. Sunt perfecte mai ales pentru cei care vor sa se bucure de o gradina in miniatura, dar nu au spatiul si timpul necesare.
Cei mai multi prefera sa planteze flori in jardiniere, dar exista si alternative. Depinde de preferinte : daca va place sa gatiti, puteti sa plantati legume care ocupa putin spatiu sau condimente (leustean, patrunje, etc) ; daca va plac parfumurile sau extractele de plante, puneti in jardiniere plante medicinale sau plante aromatice.
Alegeti un motiv decorativ pentru jardiniere. Poate doriti un aranjament care sa evoce muntele sau frumusetea desertului. Ganditi-va cum ati putea sa reproduceti aceste idei in miniatura intr-un spatiu atat de restrans. Cu putin creativitate, posibilitatile sunt infinite.

Iata cateva idei pentru inceput :

Gradina pentru bucatar

Ierburile cresc cel mai repede in lumina puternica sau potrivita. Puneti in gradina miniaturiala verdeturile pe care le folositi cel mai des la gatit drept condimente : cimbru, oregano, patrunjel, marar si arpagic. Pentru plante aromatice incercati lavanda, menta, rozmarin, etc. Si acestea au nevoie de multa lumina pentru a creste.

Gradina medicinala

Plantele cunoscute pentru proprietatile medicinale includ : aloe verra, salbie, menta, etc. In functie de ce aveti nevoie si de lumina (au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta repede) cultivati ce doriti.

Gradina de legume

Multe legume pot fi gasite si sub forma "miniaturiala", fie ca este vorba de morcovi, rosii, ceapa sau salata. Chiar daca sunt micute si nu garanteaza o recolta bogata, pot fi crescute pentru placerea dv intr-o mica jardiniera, cu suficienta apa si mult soare.


Gradina de munte

Cele mai multe flori de munte au culori delicate de roz, alb si purpuriu, avand nevoie de soare puternic.

Gradina desertica

Plantele de desert se descurca foarte bine in soarele extrem de puternic, cel mai bun exemplu fiind cactusii, care se cresc relativ usor si sunt foarte putin pretentiosi.

Verificati intotdeauna daca aveti pamantul potrivit pentru fiecare tip de planta.

Trucuri de design

Aveti grija sa respectati proportiile intre dimensiunile plantelor si cele ale jardinierei. Este mai bine sa aveti plante mici intr-o jardiniera micuta, pentru ca acestea sa nu o depaseasca pe masura ce cresc.
Cumparati atatea plante cate aveti nevoie. Daca sunt prea putine, jardiniera va parea goala, iar daca sunt prea multe nu vor creste asa cum trebuie. Dupa ce cumparati plantele decideti cum le veti planta. Iata cateva idei :

1. Nu le plantati in linie dreapta, ci dezordonat
2. Puneti in randurile din fata plante agatatoare sau compacte
3. Puneti in mjloc plantele de dimensiune medie sau cele rotunde
4. Plantele inalte sau verticale de potrivesc cel mai bine in spate.

Dupa ce v-ati ales un model, incepeti sa plantati mica dv gradina si bucurati-va de ea.