In ce incaperi folosim lambriurile?


Lambriul este un placaj obtinut din materiale de esenta tare, ca marmura sau unele tipuri de lemn, ce imbraca total sau partial peretii unei incaperi. Lambriurile au fost accesorii la moda pana in anii ’50 ai secolului trecut cand popularitatea lor se reduce drastic din pricina conceptelor moderniste aparute in designul interior. Chiar si asa, nu toti au renuntat la farmecul pe care doar ele erau capabile sa-l ofere, astfel ca dintr-o simpatie mentinuta treaza mai bine jumatate de secol in America, s-a nascut curentul care revigoreaza in zilele noastre acest stil.

Alaturi de lambriul de culoare alba si-au facut aparitia modele multicolore, cu efect vizual diferit de cel clasic. Din punct de vedere practic, accesoriul asigura protectie impotriva mucegaiului  si poate fi rezolvarea imperfectiunilor vizuale, cum sunt gaurile, petele sau zgarieturile, din partea inferioara a peretilor. Dupa aceasta scurta introducere suntem indreptatiti sa intrebam:  In ce incaperi ramane sa folosim lambriurile?

Lambriul pe hol sau la intrarea in locuinta
Holul de la intare locuintei este primul spatiu care dezvaluie gustul si personalitatea ta. Evita culorile inchise, in favoarea celor pastelate, si acorda multa atentie finisajelor. In unele situatii lambriurile nu sunt preferate deoarece montarea lor ingusteaza mult peretii. Daca spatiul iti permite totusi sa recurgi la acest artificiu, alege un model discret si elegant. Pentru un aspect country acopera peretii pana la jumatate cu lambriuri albe.

Lambriul pe scari
Lambriul nu lipseste niciodata din locuintele americane cu etaj si scara interioara. Aceasta asociere de elemente reprezinta chiar o imagine emblematica pentru casa americana. Fiind o marca de protectie pentru uzura peretilor, lambriurile care insotesc scarile nu necesita neaparat cel mai scump material.

Lambriul in bucatarie
Puteti atasa in bucatarie lambriu doar daca nu aveti pe jos gresie, si aveti parchet.  Este de evitat aplicarea lambriului in bucatariile cu gresie, excelent ar fi faianta, creeaza un design mai placut. In bucatarie se potriveste atat lambriul pana la jumatatea peretelui cat si cel pana sus. Acesta din urma da o senzatie de casa de lemn. Lambriul este o solutie practica, usor de intretinut si in acelasi timp economica pentru decorarea bucatariei, datorita rezistentei la umiditate.

Lambriul in camera de zi
Pentru a adapta perfect lambriul la camera de zi trebuie sa tineti cont in principiu de cromatica celorlalte obiecte si de dimensiune. Cea mai sigura este asortarea cu elementele de mobilier (canapeaua, scaunele, biblioteca), schemele cromatice complexe necesitand iopinia unui specialist. In nici un caz nu apelati la lambriuri pana sus pentru ca o astfel de masura nu se impune. Umiditatea din camera de zi nu se compara cu aceea din baie sau bucatarie.

Lambriul in baie
Lambriul reprezinta o alternativa traditionala la gresie, insa nu orice material se preteaza la conditiile din baie. Consultati-va cu vanzatorul in magazin pentru a face in functie de ofertele existente achizitia cea mai potrivita. Lambriul are un efect de incalzire in aceasta camera unde materialele reci pot predomina.  

Lambriul in camera copiilor
Cei mici vor ramane probabil indiferenti referitor la prezenta lambriului in camera lor de joaca insa nu si parintii. Este apreciat modul cum el arata si faptul ca se curata mult mai usor de urmele de creion sau acuarele decat peretii.   

Sursa foto

I. C.