Ingrasamantul natural - stratul protector

gradinaScoarta de copac maruntita reprezinta un strat protector pentru pamantul din gradina si ofera multe avantaje. Daca este utilizat corespunzator, ingrasamantul natural usureaza munca din gradina si scade consumul de apa, destinata udarii plantelor.

Ce gradinar nu-si doreste sa ude mai putin sau sa smulga buruiana mai rar? In anotimpurile calde cresc atat legumele si florile cat si ierburi si buruieni nedorite. Imediat dupa ce terminam de curatat gradina, trebuie sa o luam de la inceput pentru ca acestea isi fac din nou aparitia. Impotriva acestor "plagi" exista si solutii, iar cuvintele magice sunt: ingrasamantul natural.

Avantaje
In general, in natura pamantul este rareori "liber" sa respire. Aceasta problema o regasim in special in padure, astfel sub brazi crescand foarte putine plante. Un efect asemanator este si in cazul ingrasamantului. Scoarta de copac maruntita reprezinta un strat protector si are mai multe avantaje: cresterea plantelor nedorite este vizibil diminuata din cauza substantelor si a rasinii lemnului. Astfel, plivitul este necesar doar din cand in cand. Aproape ca nici nu mai trebuie efectuat. In acelas timp, stratul protector mentine umiditatea in pamant, astfel ne mai fiind nevoie de udatul zilnic, doar daca afara sunt temperaturi extrem de ridicate. Astfel puteti economisi apa si timp. Iarna, aceasta "patura" din scoarta copacilor protejeaza pamantul impotriva inghetului.

In cazul in care in anumite perioade ale anului exista caderi masive de ploaie, scoarta maruntita impiedica aparitia eroziunii. Prin descompunerea materialului care acopera pamantul se formeaza si mai multe microorganisme, astfel se formeaza mai mult humus, iar pamantul respira mult mai bine.

Dezavantaje
Pe langa multele avantaje, ingrasamantul are si un mare dezavantaj: nu toate plantele suporta acest strat care acopera pamantul. Acest lucru este valabil in special pentru plantele cu radacina plata (mac). In aceste cazuri este indicat sa folositi scoarta maruntita de copac in locul ingrasamantului natural. De asemenea, evitati ingrasamantul daca aveti in gradina zmeura, legume sau capsuni, in schimb trandafirii si diferitele plante si tufe cu tulpina lemnoasa suporta excelent acest strat.

Mod de utilizare
Inainte de a aduce si imprastia ingrasamantul natural, pamantul din gradina trebuie sapat, iar buruiana deja crescuta taiata imediat, altfel mai tarziu va veti lovi din nou de ea. Pentru ca plantele sa nu sufere de "foame", iar cresterea si dezvoltarea lor sa fie optima, este bine sa adaugati ingrasamant pamantului. Acesta se gaseste in bulgari mari,iar la inceput nu are un aspect sau miros placut. In schimb, scoarta copacului se gaseste gata maruntita, dar se strica, se mucegaieste mult mai repede. Ar trebui sa fie asternut un strat cel putin la fel de gros cat un pumn, cu alte cuvinte 5 - 7 cm. Bucatile de ingrasamant natural nu se dizolva atat de repede, astfel raman mai mult pe suprafata pamantului. Partea negativa este ca acest strat protector reprezinta un bun adapost pentru melci.

Chiar si cand este vorba despre calitatea ingrasamantului natural se vorbeste despre diferente. In cazul in care exista multe resturi de lemn are o influenta negativa asupra plantelor, deaoarece in procesul de mucegaire retine foarte mult azot. Foarte important este ca acest produs sa nu fie tratat chimic.

InCasa.ro