Inlocuitorii naturali ai zaharului

 

Fructele proaspete, care contin o proportie ideala a diferitelor tipuri de zaharuri pot inlocui cu succes zaharul. Sucurile, salatele de fructe si fructele sunt o adevarata relaxare pentru organism, ducand la normalizarea glicemiei, la reglarea functiilor pancreasului, la rafinarea gustului si a perceptiilor olfactive. Iarna, un excelent inlocuitor al zaharului pot fi fructele uscate (stafidele, smochinele, curmalele, caisele deshidratate etc).

Mierea de albine este un indulcitor ideal pentru ceaiuri, lapte sau sucuri. Mierea de albine reprezinta un amestec complex de zaharuri naturale, fiind un aliment viu pe care organismul uman il asimileaza fara probleme.

Mierea nu poate fi folosita la obtinerea unor prajituri sau a cozonacilor (aluatul indulcit cu miere nu creste) si nici a majoritatii dulciurilor traditionale care sunt preparate termic (mierea incalzita la peste 70°C isi pierde proprietatile si devine toxica pentru organismul uman).

Zaharul brut este un alt inlocuitor al zaharului rafinat care acum se gaseste si in tara noastra . Este foarte asemanator cu zaharul obisnuit, dar considerabil mai inchis la culoare si cu o forma mai neregulata decat a zaharului normal. Pentru prajituri, cozonaci sau alte dulciuri, zaharul brut se comporta la fel ca si cel obisnuit, insa are punctul de topire mai scazut, face mai putina spuma iar un avantaj important este acela ca este mult mai sanatos decat zaharul rafinat.