Iod

Iodul joaca un rol important in buna functionare a glandei tiroide, un organ situat la nivelul gatului, care regleaza secretia catorva hormoni direct legati de metabolismul general.

 

Doza zilnica recomandata: 150-200 mcg.

Adultii au nevoie de 150 mcg. In perioadele de sarcina si alaptare, femeile au nevoie de 175-200 mcg.

 

Surse

Principalele surse sunt: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.

 

Roluri si caracteristici

- intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, care mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular;

- asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor;

- ajuta la mentinerea greutatii corporale;

- serveste, in uzul extern, drept antiseptic pe plagile cutanate, in tratamentul inflamatiilor si infectiilor.

 

Tulburari atribuite deficitului de iod

Gusa este simptomul cel mai vizibil (expansiunea volumului glandei tiroide care creeaza o umflatura la baza anterioara a gatului), care se adauga la o serie de alte probleme: hipotiroidie (activitate diminuata a glandei), crestere in greutate, scaderea libidoului, palpitatii, scaderea temperaturii corpului si schimbari de comportament.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de iod

In stare naturala, iodul nu prezinta nici un risc de toxicitate. In tratament, el poate provoca alergii, ingalbenirea pielii si a unghiilor. O supraincarcare cu iod poate declansa hipertiroidie, care se manifesta prin tremuraturi ale extremitatilor, tahicardie, bufeuri.

 

Note utile

- Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomandarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

- Anumite alimente, precum broccoli, varza si arahidele incetinesc absorbtia iodului de catre tiroida.