Istoria Jacuzzi

Jacuzzi este o companie care produce cazi de baie cu jet de apa (whirpool) si cazi termale (spa). Primul lor produs a fost o cada cu hidromasaj. Numele Jacuzzi, care este marca inregistrata, este de obicei gresit folosit pentru a se face referire la orice cada cu jet de apa, si astfel poate fi considerat o marca inregistrata generalizata. Cateodata, spa-urile si baile fierbinti, sunt in mod eronat asemuite cu Jacuzzi-urile. Compania a atras atentia ca "ei sunt Jacuzzi si toti ceilalti sunt doar bai fierbinti". Sloganul lor actual este: "Jacuzzi: Apa care te pune in miscare".

Istoric
 
Pe la 1900, sapte frati pe nume Jacuzzi, au emigrat din Italia in Statele Unite. Ei s-au stabilit in cele din urma pe Coasta de Vest in Berkeley, California si au devenit mecanici. Unul dintre ei, Rachele, a inceput sa construiasca elice de avioane, inspirat fiind de un show aerian pe care l-a vazut in 1915 la Expozitia Panama Pacific, in apropiere de San Francisco. El si fratii sai au creeat o companie de productie a aeroplanelor in Berkeley, numita "Jacuzzi Bros", care a ramas in afaceri pana in 1976, cu toate ca linia lor de productie s-a schimbat in decursul timpului. In 1925, ca urmare a prabusirii unuia dintre avioanele lor in 1921 pe ruta dintre Yosemite si San Francisco, care a dus la moartea fratelui lor Giocondo, Jacuzzi Bros. a oprit productia de  avioane. Rachele a transformat know-how-ul companiei in productia de pompe hidraulice pentru avioane, pana la productia unui nou tip de pompa pentru izvoare de mare adancime folosit in agricultura.

In 1948, fratele Candido a folosit experienta companiei in productia de pompe, pentru a dezvolta un model de pompa submersibila pentru cada de baie, pentru fiul sau care contactase o artrita reumatica in 1943 la varsta de 15 luni. Jacuzzi Bros a scos pe piata aceasta pompa J-300 in 1955. Fiul, Kenneth Jacuzzi, in cele din urma s-a alatutrat si el companiei. In aceasta perioada Jack Benny a fost purtator de cuvant pentru Jacuzzi.

Pompa J-300 era portabila si putea fi montata in orice incinta destinata baii. Comunitatea medicala a observat imediat beneficiile acestui produs pentru programele lor hidro-terapeutice. Fizioterapeutii si medicii ortopezi vor prescrie utilizarea acestui produs in clinici si la domiciliu. Celebritatile de la Hollywood au inceput sa-l utilizeze in scopuri personale aducindu-i si mai multa popularitate.

In 1968, Roy Jacuzzi, un nepot al unuia dintre fratii Jacuzzi, a inventat prima cada whirpool autonoma total integrata. In 1970 el a creeat prima baie fierbinte pentru exterior. Productia a ramas la fabrica din Berkeley pana in 1976 cand a fost inchisa si mutata in sudul Californiei. In acelasi an, birourile companiei au fost mutate la Walnut Creek, la est de Berkeley.
  

In zilele noastre

Jacuzzi-urile sunt destul de intalnite in case, hoteluri si vase de croaziera si a devenit popular in intreaga lume pentru gradul inalt de finisare al spa-urilor. Produsele Jacuzzi sunt distribuite in peste 60 de tari.

Istoria familiei este clasica poveste a emigrantilor europeni care au ajuns in SUA si traiesc “Visul American”. Ei au venit din Italia la inceputul anilor 1900. Au inceput prin a culege portocale si a construi avioane mici. Ei au construit un propulsor unic cunoscut sub numele de “Scobitoarea Jacuzzi”. Ei au construit primul monoplan cu cabina, care a fost utilizat de U.S. Postal Service pentru a transporta pasageri din zona San Francisco Bay la Yosemite National Park.

Datorita cunoasterii si experientei lor in realizare de pompe pentru avioane, ei si-au indreptat atentia asupra necesitatilor comunitatii agricole pentru irigatii. In 1925, fratii Jacuzzi au revolutionat industria constructoare de pompe prin proiectarea celei mai eficiente pompe din era respectiva. Ei au obtinut Medalia de Aur la Targul Statului California in 1930 pentru noul lor proiect.

Roy Jacuzzi a speculat faptul ca poate exista o piata pentru hidroterapia la domiciliu. In 1968, el a facut cunostinta lumii cu “Baia Romana”. A fost prima baie whirpool integrata. Jeturile ei brevetate, plasate de-alungul partilor laterale, produse dintr-un amestec 50/50 aer cu apa furnizau o experienta neintalnita pana atunci. Acelasi amestec brevetat este inca insemnul caracteristic al jeturilor Jacuzzi de astazi. Suzanne Sommers, apoi un model, a fost folosita in cateva din primele afise publicitare editate de Jacuzzi.

La inceputul anilor 1970, compania producea unitati mari cu sisteme integrate de incalzire si filtrare. Acesta a fost inceputul industriei spa cum o cunoastem in zilele noastre. Prietenii si familia sunt acum invitati sa impartaseasca experienta unei vacante in propria curte.

Inaintand in anii 80, linia de productie a companiei s-a extins cu modele care lucrau in mai multe moduri, ca baie fierbinte, baie whirpool, sau amandoua. Aceste modele pot fi montate in interior, in exterior sau pe puntile ambarcatiunilor luxoase.

Uzina de asamplare Jacuzzi se afla in Chino, California. Aceasta uzina a fost prima din lume care a fost certificata cu standardul ISO 9001 pentru facilitatile de productie a spa-urilor. Are capacitatea de a produce peste 300 de spa-uri pe zi pentru a acoperi atat cererea interna cat si exportul. Linia ei de productie are multe elemente caracteristice unice cum ar fi jeturile brevetate, cascade curcubeu, pereti sintetici rezistenti la soare, scaune ergonomice, sonorizare, invelis cu trei straturi, izolatie totala pentru spuma, si fundul dintr-un panou solid de A.B.S.

Jacuzzi, astazi, este cel mai apreciat nume din intreaga lume in productia de cazi cu hidromasaj si spa-uri.