Istoria covorului persan

covor persanCovoarele persane sunt executate manual si provin din Iran - fostul Imperiu Persan. Ele reprezinta o parte integranta din viata si cultura iraniana, fiind frecvent intalnite in casele locuitorilor acestei tari, drept unele dintre cele mai de pret lucruri. Arta impletirii covoarelor persane a inceput sa fie practicata in Iran de acum 2500 de ani. Persii sunt printre primii tesatori de covoare ai civilizatiilor timpurii, insusindu-si aceasta arta de-a lungul a secole de inovatie si creativitate.

Istoria covoarelor persane este la fel de interesanta ca si istoria Iranului - una dintre cele mai mari civilizatii din lume. Luxul care este asociat astazi acestor elemente decorative se afla in contrast cu inceputurile sale modeste in randul triburilor nomade din Persia. Zicala potrivit careia "necesitatea este mama inventiei" se aplica foarte bine covoarelor persane, care au fost initial introduse in casele oamenilor drept elemente simple care sa raspunda necesitatilor zilnice ale acestora. Astfel, covorul era in trecut un element de izolare termica a cortului, mai cu seama in timpul iernilor aspre. Ulterior, acesta a devenit popular in randul regilor si al nobilimii, fiind considerat element exclusiv decorativ, asociat cu bogatia; un mijloc de exprimare artistica, mai ales prin libertatea de alegere a culorilor vii si a diverselor motive.

Unul dintre primele covoare cusut de mana dateaza din secolul V i. Ch. si a fost descoperit in Valea Pazyryk. Acesta a fost protejat de un strat gros de gheata vreme de 25 de secole. O misiune etnografica rusa, condusa de Rudenko si Griaznov a inceput aici excavarea a cinci movile, in anul 1929. Un splendid covor a fost descoperit in 1949, in timpul sapaturilor la cea de-a 5-a movila - este unul dintre covoarele din perioada ahemenida care a fost pastrat pana in zilele noastre la Ermitaj in St. Petersburg. Are latimea de 200 cm, lungimea de 283 cm si numara 36 de nodori pe cm patrat. De o frumusete rara, campul sau central este de culoare rosu inchis, avand doua borduri largi, pe una fiind reprezentate caprioare, iar pe cealalta cai persani.

Cultura ahemenida se afla inca in plina dezvoltare atunci cand Sardis (546 i. Ch.) si babilonienii au cucerit Persia. Covoarele moderne sunt un atribut al artei antice, fiind introduse in Persia de catre Cyrus. Se spune ca mormantul lui Cyrus, care a decedat in anul 529, era acoperit cu un covor de pret. Primele insemnari despre covoarele persane provin din textele chinezesti, datand din perioada Sassanida (224 - 641 d.Ch.).

In organizarea societatii persane, perioada sassanida a fost urmata de perioada califatului de Bagdad. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi istorice care sa ateste ca aceste covoare din lana erau facute atunci in Persia. Dupa aceasta, Persia a fost subjugata de catre Seljuks, un imparat foarte sensibil la orice forma de manifestare a artei. In acea vreme, femeile din popor erau experte in confectionarea covoarelor, ele utilizau nodurile turcesti ca tehnica de impletire - noduri care sunt inca folosite in executarea covoarelor persane.

In ultima parte a secolului al XII-lea, Persia a intrat sub influenta sahului de Khiva. In anul 1219, Persia a fost sever afectata de invazia lui Genghis Khan. Mongolii nu stiau nimic despre arta persana. Treptat, dupa dinastia Safavid, dupa invazia afgana si dupa dinastia Pahlavi, in ultimul sfert al secolului al XIX-lea, negustorii din Tabriz au devenit importanti, incepand sa exporte aceste covoare unice in Europa, prin Istambul.

La sfarsitul sec. al XIX-lea cateva companii europene si americane si-au deschis afaceri pe teritoriul Persiei si au planificat dezvoltarea acestui mestesug in intentia de a-l populariza pe pietele vestice. Sahul Reza a incurajat mestesugul confectionarii covoarelor. Aceste piese decorative sunt considerate inca piese de muzeu, impodobind palatal sau din Tehran. Fiul lui Reza, Mohammed Reza Pahlavi a promovat, de asemenea, aceasta arta, deschizand Muzeul din Tehran si sustinand comertul si exportul de covoare persane.

Actualul guvern din Iran incearca sa mentina aceasta traditie vie, organizand anual seminarii avand ca subiect central covoarele persane si invitand curatori din intreaga lume. Covoarele persane si-au castigat celebritatea gratie creativitatii lor stralucite. Ele impodobesc la momentul actual numeroase palate, cladiri publice, conace ale bogatasilor si muzee din intrega lume.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro