Iubiti si plantele cataratoare!

 Cobea mareDaca aveti un gard sau un calcan inestetic, daca vreti sa mascati un zid sau sa decorati in mod deosebit un portic, un treiaj sau un alt suport, va recomandam plantele volubile. Dintre ele, zorelele sau Cobea sint practic cel mai des intilnite si mai usor de intretinut. Si, desi sint plante anuale, in scurta lor viata sint adevarate opere de arta naturale, fiind invadat tot timpul de cascade florale.

Cobea este originara din America tropicala, crescind si inflorind abundent pe un sol bogat si afinat, in conditii de soare, dar si de semiumbra. Necesita multa apa. Se seamana in ianuarie-februarie, iar plantarea afara se face dupa 10 - 15 mai. Planta infloreste din iulie pina in octombrie. Este o planta excelenta pentru imbracarea zidurilor. Ea poate fi plantata si la baza unui arbore, reusind sa se catere pina in virf, dupa ce mai intii acopera goliciunea trunchiului. De asemenea, este foarte potrivita pentru garnisirea arcadelor, treiajelor, balcoanelor sau ferestrelor.
Originara din America Meridionala, zoreaua este o planta bine cunoscuta la noi, fiind extrem de potrivita pentru mascarea ferestrelor sau a gardurilor mai putin estetice, inflorind abundent din iunie pina in octombrie. Necesita pozitii foarte insorite si terenuri nisipoase si bine drenate. Fiind o planta volubila, este neaparat necesar sa i se asigure suportul corespunzator de palisare. Va dorim succes!