Justicia spp.

Justicia spp. (a)

Justicia spp. (b)

Familie: Acanthaceae
Expunere: umbra
Udare: medie

Descriere
Justicia este o planta tropicala perena care iubeste umbra si reprezinta
alegerea perfecta pentru a colora zonele mai intunecate din gradina sau casa. Foliajul e compus din frunze mari, de culoare verde inchis si, in functie de varietate, au forma alungata si ascutita la varf. Varietatile mai mici cresc in grupuri de aproximativ 60 cm in timp ce altele au aspect de tufa si pot atinge chiar si 120 cm inaltime si 90 cm diametru. Vara, planta se "acopera" cu flori mari, ale caror petale par a fi tepi; culorile variaza de la nuante de alb, roz, rosu, portocaliu, purpuriu si galben. Petalele au forma tubulara si sunt curbate.

Justicia brandegeana

Justicia betonica

Justicia carnea

Justicia brandegeana

Justicia betonica

Justicia carnea

Ingrijire si cultivare
Justicia nu poate fi intrecuta de alta planta cand vine vorba de
inviorarea zonelor intunecate si neatragatoare din gradina. Ele sunt disponibile intr-o varietate foarte mare de culori si sunt usor de ingrijit si inmultit. Asadar, daca aveti un loc umbros in gradina, Justicia este floarea perfecta. Desigur, fiind o planta tropicala, Justicia nu poate fi plantata direct in gradina (puteti incerca, dar numai pe perioada de vara), iarna trebuind aduca in casa pentru a o feri de inghet si frig.

Justicia se dezvolta foarte bine in pamant bogat, usor drenabil, dar este o planta care tolereaza in general toate tipurile de sol. Se fertilizeaza de trei ori pe an, primavara, vara si la inceputul toamnei. Ramurile foarte lungi sau cele care au aspect dezordonat se taie dupa ce Justicia a inflorit, pentru a mentine o forma placuta.

Ghivecele cu Justicia pot infrumuseta si interioarele si intrarile in casa, terasele sau balcoanele. Varietatile scunde pot fi folosite pe post de covor verde in zonele umbrite; cele care ating dimensiuni mai mari sunt plante ideale de fundal si pot fi asezate intre tufe.

Inmultire
Justicia se inmulteste foarte usor prin butasi, care prind radacini foarte
repede. Acestia trebuie sa aiba 20-30 cm lungime, li se inlatura toate frunzele in afara de 2-3 de la varf, se planteaza adanc intr-un amestec de pamant si se mentin intr-un mediu cu grad ridicat de umezeala.

Specii: Justicia betonica, Justicia carnea, Justici aroigii, Justicia brandegeana

Info:
- Justicia este o planta foarte indragita, ca planta de ghiveci si sera, 
inca de la inceputul secolului al XIX-lea.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro