FORSYTHIA

 ForsythiaForsythia

Familia: Oleaceae
Aspect: Arbust
Perioada de inflorire: Primavara
Expunere: Plin soare
Udare: Medie

Cuprinde 5-7 specii, arbusti cu frunze cazatoare de diferite forme si dimensiuni. Au frunze opuse, simple si flori galbene, care se desfac inainte de aparitia frunzelor.

Cultivare: usoara. Speciile de Forsythia se adapteaza la orice fel de teren. Ajustarea trebuie efectuata dupa perioada de inflorire, florile aparand primavara pe ramurile crescute in anul precedent. O data la 3-4 ani se taie ramurile mai slabe. Udarea se face de fiecare data cand terenul o cere, iar ingrasamintele se vor administra la inceputul primaverii. Pe masura ce zilele se scurteaza se raresc udarile.

Reproducere: Se realizeaza mai ales prin butasi . Se ia un butas lemnos (pentru plantare in timpul iernii) sau unul semilemnos (primavara sau vara). Se inmulteste prin ingroparea butasilor.

Pericole: Acste specii pot fi atacate de o ciuperca din genul Phomopsis, care priovoaca negi pe tulpina si pe ramuri. In acest caz trebuie taiate si arse partile afectate. Ciupercile Alternaria si Phyllosticta provoaca pete si puncte pe frunze, care se combat prin folosirea unor fungicide pe baza de cupru sau dithiocarbamat. Aceste plante mai pot fi atacate si de unele hemiptere din genurile Lygus si Poecilcapsus, care provoaca aparitia unor pete maro-inchis. Acestea se combat cu insecticide pe baza de malathion.

Specii si soiuri: Forsytia suspensa, Forsytia viridissima, Forsytia x intermedia.