LONICERA

CAPRIFOI  Lonicera

Lonicera este un gen vast, cuprinzand mai mult de 200 de specii de plante cu aspect de arbust sau catarator. Speciile cu aspect de arbust sunt foarte potrivite pentru garduri vii, iar cele cataratoare dau un aspect proaspat zidurilor si grilajelor pe care se fixeaza.

Familia: Caprifoliaceae

Expunere: plin soare, penumbra

Udare: abundenta

Cultivare: usoara

Cultivare.

In aprilie si mai se planteaza pe terenuri racoroase, bine drenate si cu putina argila, la soare, de preferat cu baza la umbra.

Pentru speciile cataratoare compostul trebuie fertilizat cu ingrasamant organic. Daca doriti un gard viu, plantati specii cu forma de arbust la distanta de 20-30 cm si adaugati ingrasamant la inceputul primavarii. Primavara si vara udati abundent. Cand au ajuns la inaltimea dorita, taiati pentru ajustare de doua ori pe an. La plantele tinere se reteaza varfurile de 2-3 ori, primavara, pentru a stimula cresterea ramurilor.

Speciile cataratoare se raresc primavara, in martie-aprilie. Speciile cu aspect de arbust se planteaza toamna. La sfarsitul ierniii se taie ramurile tinere la jumatate din lungime.

Reproducere. Speciile LONICERA se inmultesc prin seminte si prin butasi (plantati sau ingropati). Toamna se preleveaza butasi de 10 cm si se planteaza intr-un amestec de nisip si turba. Cresc foarte repede si planta este matura dupa doi ani.

Pericole.

Paduchele si cosenia sunt parazitii cei mai periculosi pentru lonicera. Paduchele ataca mugurii si ramurile tinere si lasa o secretie albicioasa. Se recomanda pentru combatere insecticide sistemice si se puverizeaza cu grija in special pe fata inferioara a frunzelor.
Cosenila se elimina greu prin tratamente cu ulei alb, in timpul iernii.
Mucegaiul alb, provocat de Erysiphe polygoni, este o ciuperca care se fizeaza pe mugurii plantei si ii acopera cu o pulbere albicioasa. Se combate cu fungicide pe baza de sulf.
Ciuperca Glomerularia lonicerae provoaca pete pe frunze, mai ales in perioadele ploioase. Se combate cu tratamente bazate pe oxiclorura de cupru.

Varietati.

Lonicera alpigena - creste foarte deasa, are aspect de arbust vertical, florile sunt galbui in interior si maro in exterior si se desfac din mai pana in iulie.

Lonicera etrusca este o specie cataratoare. In iunie si iulie se desfac florile alb-galbui care devin treptat galbene.

Lonicera fragantissima are flori axilare alb-galbui foarte parfumate si este originara din China.