Liliac

liliac

ciorchide de flori (liliac)

flori de liliac de pe o ramura tanaraFamilie: Oleaceae
Inaltime: pana la 6 m
Diametru: 1-3 m
Aspect: arbust
Expunere: plin soare, partial umbra
Udare: regulata si din abundenta
Perioada de inflorire: primavara si vara

Ingrijire si cultivare

Plantarea corecta a liliacului
- puneti radacina arbustului intr-o galeata cu apa in timp ce sapati groapa.
- liliacul trebuie plantat intr-o zona din gradina in care sa primeasca cel putin 6 ore de soare direct pe zi; pamantul trebuie de asemenea sa fie usor drenabil.
- sapati o groapa mai mult larga decat adanca, in functie de lungimea radacinilor.
- daca pamantul din gradina este lutos, foarte dens, atunci e mai bine sa plantati liliacul intr-un un strat ridicat.
- plasati radacina liliacului in mijlocul gropii, adaugati cu grija pamantul amestecat cu ingrasamant natural si batatoriti bine la sfarsit.
- udati arbustul cu multa apa.

Udare
liliac de dimensiuni mariLiliacul nou plantat trebuie sa fie udat de 2-3 ori pe saptamana in prima luna. Dupa aceea udati din abundenta o data pe saptamana. Pamantul trebuie sa fie bine udat toamna, inainte de venirea inghetului, cand arbustul nu va mai primi apa - cu toate acestea, indiferent de anotimp, NU udati in exces liliacul pentru ca nu suporta sa aiba radacinile in pamant mereu ud.

Daca imediat dupa ce ati plantat liliacul vremea este foarte calda si umiditatea atmosferica este scazuta, nu ezitati ca udati mai mult arbustul. Odata ce s-a adaptat cu locul si pamantul in care l-ati plantat, liliacul va putea sa reziste perioadelor de seceta. Un bun semn ca liliacul nu primeste destula apa este aspectul frunzelor, care se ofilesc sau se strang. Nu uitati ca udarea in exces e la fel de daunatoare ca lipsa apei. Daca pamantul din jurul radacinii este uscat, atunci trebuie udat.

Taierile de formare la liliac
Taierea liliacului este optionala si se poate efectua la 2 saptamani de la inflorire. Pentru a intineri arbustii mai batrani, puteti reduce ramurile batrane cu 1/3 in fiecare an. Cu cat veti incuraja dezvoltarea lastarilor tineri, cu atat veti avea mai multi ciorchini cu flori.

Cele mai frumoase flori cresc pe lastarii tineri, vigurosi. Taierile regulate pot incepe cand liliacul a atins 1,8 - 2,4 m; mai intai se taie ramurile rupte sau uscate, apoi se taie trunchiurile care au crescut prea inalte, pentru ca in cele din urma sa se rareasca lastarii noi (se lasa numai cei mei vigurosi). In cazul unui liliac neingrijit, care a atins dimensiuni foarte mari, este recomandat sa taiati cam 1/3 din el in fiecare an, pana ajunge la inaltimea pe care o doriti dvs. Atentie insa: daca liliacul a fost altoit aceasta metoda nu functioneaza. Pentru un foliaj cat mai mare, efectuati taieri primavara devreme - atentie insa, nu veti mai avea la fel de multe flori.

Fertilizare
Nu fertilizati in primul an de la plantare. Daca vreti sa folositi un fertilizator, atunci adaugati balegar sau unul cumparat din comert (5-10-5), primavara devreme.

Un strat de paie asezat in jurul bazei plantei ajuta la pastrarea gradului de umiditate din pamant, controleaza buruienile si mentine radacinile intr-un mediu racoros. Aveti grija ca stratul de paie sa nu atinga tulpina copacului, pentru ca aerul sa poata circula in jurul bazei radacinii.