Lintita - planta cu cele mai mici flori din lume

lintitaLintita este cea mai mica planta cu flori, prezentandu-se sub forma unor firicele verzi care plutesc pe suprafata iazurilor. Planta face parte din genul Lemna si are o tulpina de forma sferica, fara frunze si, de regula, cu o singura radacina, aflata sub apa. Genul Lemna este reprezentat de plante acvatice plutitoare care apartin familiei Araceae, au un ritm rapid de crestere, constituie sursa de hrana pentru numeroase animale si planta de baza in productia de bio-medicamente.

 

Exista mai multe specii de lintita - Lemna gibba, Lemna minor, Lemna trisulca, Lemna arrhiza - unele fiind atat de mici incat pot intra printr-o gamalie de ac. Cea mai mica specie provine din Australia, nu are radacini deloc, iar diametrul pe care il atinge la maturitate este de 0,33 mm - abia daca poate fi vazuta cu ochiul liber.

 

Lintita produce cele mai mici flori din lume. Acestea se formeaza in niste pungi microscopice si sunt lipsite de petale. Sunt atat de mici incat un buchet format dintr-o duzina intreaga poate sa incapa fara probleme pe varful unui ac.

 

Oamenii de stiinta de la North Carolina State University sustin ca o anumita specie de lintita produce mai mult amidon decat porumbul si ca ar putea lua, in viitor, locul acestuia, ca materie prima pentru productia de biocombustibil. Un alt avantaj in cazul acestei plante este ca nu lasa in urma deseuri, asa cum face porumbul. (Sursa: green-report, 10 Aprilie 2009)

Corina Dovinca

InCasa.ro