Lobelia uriasa infloreste o singura data in viata

Lobelia telekiiLobelia reprezinta un gen de plante cu flori care include aproximativ 360 - 400 de specii, distribuite in principal in zonele cu clima temperat-continentala ale lumii, numai cateva dintre acestea putand fi intalnite si in regiunile cu temperaturi mai scazute. Numele acestor plante a fost preluat de la botanistul belgian Matthias de Lobel (1538-1616).

Una dintre cele mai remarcabile specii de lobelii este cea uriasa (Lobelia telekii) - o planta apartinand familiei Campanulaceae, care supravietuieste unor temperaturi extreme, in conditii in care majoritatea plantelor s-ar praji sau ar muri inghetate. Aceasta specie poate fi intalnita pe muntele Kenya din Africa, in zonele cu vai stancoase la 5000 m. deasupra nivelului marii, aproape de Ecuator. Aici ziua caldura este coplesitoare, iar noaptea temperatura aerului rarefiat de munte scade sub zero grade. Ceea ce le ajuta sa supravietuiasca sunt frunzele lor blanoase. Lobeliile uriase cresc intr-un ciorchine mare in varful trunchiului solid al plantei si se deschid ca o rozeta dupa apusul soarelui. Ziua blana functioneaza ca un paravan care reflecta lumina, protejand astfel planta impotriva arsurilor. Cand soarele apune, frunzele se inchid din nou, ferind mugurii fragili ai plantei de inghet.

Aceasta specie se reproduce o singura data in viata. Probabil ca tocmai din acest motiv planta isi concentreaza tot efortul pentru a produce o inflorescenta bogata, dupa care moare. Florile pot ajunge la o inaltime de 3 metri de la sol.

Planta se prezinta, de obicei, sub forma unei singure rozete, care poate creste cativa ani, dupa care infloreste si moare. Exista si plante care au mai multe rozete conectate intre ele printr-o tulpina subterana comuna, insa numarul acestora este foarte mic. Florile se afla in mijlocul bracteelor mari. Planta este de culoare albastra-verde.

Nota: bractee = "frunzulite erbacee sau membranoase, verzi sau divers colorate, care se afla la baza florilor" cf. dex

Corina Dovinca
InCasa.ro


Photo: wikipedia.org