Lucrari in gradina in luna martie

Daca plantele de interior pot fi plantate in orice perioada a anului, cele din gradina trebuiesc plantate pana la sfarsitul lunii martie. Sunt si specii care isi pot face aparitia in gradina si mai tarziu, pana la jumatatea lunii aprilie, cum ar fi pomii fructiferi si arbustii ornamentali.

Daca va doriti o gradina plina de culoare pe toata durata verii acum ar fi timpul sa va apucati de treaba. Primul pas consta in curatarea pamantului de frunze, de crengi rupte si de resturile uscate de plante. Tot acum arborii si arbustii sunt curatati de crengi uscate, sunt taiati lastarii iar plantele care traiesc pe timpul iernii sunt curatate de frunzele uscate.

Urmatoarea etepa este fertilizarea terenului. Este de preferat sa se foloseasca fertilizante organice pentru a aduce beneficii atat plantelor cat si microorganismelor din sol. Daca te gandesti sa plantezi un gard viu, care sa imprejmuiasca gradina sau sa separe anumite potriuni din aceasta, planteaza-l inainte de a planta florile.

In cazul in care exista deja unul, acesta trebuie sa primeasca unele ajustari si anume sa fie eliminate crengutele care au avut de suferit de pe urma acumularii de zapada. Gazonul necesita de asemenea o atentie deoasebita in aceasta perioada. Lucrarile de primavara pentru gazon sunt: tuns scurt, aerisire si greblare, aplicare ingrasamant, completare goluri si eventual o ierbicidare selectiva daca sunt peste 15 grade afara si nu sunt sanse de ploaie.

Dupa ce solul a fost curatat, fertilizat si afanat, se poate trece la urmatoarea etapa si anume la plantarea florilor bienale. Pentru un efect estetic deosebit nu se lasa spatii prea mari intre ele. Pe langa lalele, narcise si zambile se pot planta acum si florile de vara-toamna: canna, dalia, tuberozele, gladiolele. La acestea, distantele de plantare sunt mai mari decat in cazul lalelelor. Vor trebui lasate distante de 30-50 cm intre ele, iar adancimile de plantare vor fi de aproximativ 10-15 cm. Asigurati plantelor necesarul de lumina si umbra, dar si umiditatea necesara, in functie de fiecare specie in parte.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro