Lucrari premergatoare plantarii pomilor

livadaDegajarea terenului - este o operatiune obligatorie, mai ales in cazul unui teren care nu a fost lucrat ani de-a randul.
Exista situatii cand noua plantatie se infiinteza pe locul uneia vechi in care pomii s-au uscat, fara sa fi avut loc o defrisare generala. In aceste cazuri mai pot exista ici si colo cativa pomi care in ciuda varstei inaintate sa mai produca. Tentatia pastrarii in cadrul noi plantatii poate exista de multe ori, dar trebuie sa se tina seama de faptul ca, in acest caz, ei dicteaza forma de pichetare, distantele intre pomi si intre randuri si ca pot fi purtatori de virusi, micoplasme, bacterii, ciuperci, cu posibilitatea de infectare a pomilor tineri si ca oricum se afla intr-o perioada de declin fiziologic. Din aceste motive este recomandata scoaterea lor din radacini.
La fel se va proceda si cu ceilalti arbori sau arbusti crescuti spontan in perimetru. Este important ca locurile de plantare ale pomilor sa nu se suprapuna cu locurile din care au fost scosi pomii batrani.

Fertilizarea terenului

Este o lucrare importanta care precede plantarea puietilor. Aportul de azot, potasiu si fosfor in sol este adus in mod natural, dar de multe ori este insuficient. Aportul suplimentar se realizeaza prin administrarea de gunoi de grajd fermentat. Fertilizarea se face prin imprastierea uniforma, pe intreaga suprafata, a cantitatii. Acest lucru se realizeaza cu 1-5 luni inainte de momentul plantarii. Daca plantarea se realizeaza primavara, fertilizarea se va face in toamna. Inaintea inceperii saparii gropilor se va executa o desfundare a solului pana la o adancime de 60-70 cm. Exista pluguri speciale pentru aratura la o asemenea adancime dar, in functie de de natura solului, pot fi necesare si tractoare mai puternice. Pe suprafete restranse aceasta lucrare se poate realiza manual la adancimea a doua cazmale. Brazdele vor fi apoi maruntite si terenul va fi nivelat.

Pichetarea terenului.

Cele mai folosite sisteme de pichetare sunt: in patrat, in dreptunghi, in triunghi ehilateral.
Distanta dintre pomi difera in functie de gradul lor de dezvoltare.
Pichetarea in patrat este folosita in cazul livezilor aflate pe suprafete plane, fara pante importante si atunci cand distantele dintre pomi asigura si accesul masinilor.

Stabilirea distantelor dintre pomii de pe rand.

Ramurile pomilor vecini nu trebuie sa se impreuneze, intre extremitatile lor trebuie sa existe un spatiu suficient pentru aerisire si pentru acces in timpul lucrarilor de intretinere.
Pentru mar - 6 m intre pomi, pe rand.
Pentru par - 5-6 m intre pomi, pe rand.
Prun - 4 m intre pomi pe rand.
Pentru cires - 5 m intre pomi, pe rand.
Cais - 4 m intre pomi, pe rand.

Piersic - 3- 4 m intre pomi, pe rand.
Nuc - 10 m intre pomi , pe rand.

Distantele intre randuri nu pot fi mai mici decat cele impuse intre pomi pe rand. Pot fi insa chiar mai mari pentru a permite si accesul mijloacelor mecanice.