Magnolia - visul oricarei gradini

MagnoliePlanta de o rara noblete si eleganta, magnolia este dorita si apreciata in toate gradinile. Etalindu-si in mod extraordinar bogatia florala, magnolia este una dintre cele mai importante specii decorative din sortimentul de primavara.
M. Stellata este una dintre cele mai cunoscute specii. Aceasta specie arbustiva din Japonia, cu crestere larg-rotunjita, frunze obovate, mici (4 - 10 cm) are flori albe, mici (8 cm), parfumate, duble, cu 12-15 petale inguste. Inflorirea este foarte bogata, avind loc in martie-aprilie.
Caractere biologice: Magnoliile au un ritm de crestere diferit: mai accelerat la M. Acuminata (10 m in 20 de ani) si foarte lent la M. Stellata, extreme intre care se situeaza celelalte specii.
Cerinte ecologice: Cu exceptia M. Acuminata, celelalte magnolii sint termofile si prefera un climat mai blind, cu ierni mai putin geroase si locuri adapostite, ferite de curenti reci, cu deosebire M. Stellata. Speciile cu inflorire de vara pot fi amplasate si in spatii mai degajate. Magnoliile se dezvolta bine in lumina, dar si la semiumbra.
Necesita soluri afinate, revene, bogate, lipsite de calcar activ.
Folosire: Plante de o rara noblete, magnoliile se utilizeaza ca exemplare solitare sau in grup. In tara noastra, se intilnesc magnolii chiar in localitati mai reci (ex. Brasov), in gradinile particulare.
O colectie bogata detine parcul dendrologic de la Simeria.
Inmultire: prin seminte, toamna sau primavara, dupa stratificare (semintele se curata de pulpa); ramin pe loc 2-3 ani, iarna protejindu-se cu frunze. Plantele din semanaturi infloresc tardiv, dupa 12-15 ani.
-prin marcotaj - metoda mult folosita; prin arcuire, catre sfirsitul perioadei de vegetatie (august-septembrie). Marcotajul de primavara este mai putin bun.
- prin altoire - in sera, in placaj, copulatie sau triangulatie, iarna sau vara, pe portaltoi bine inradacinati in ghivece. Pentru speciile mai putin viguroase, se foloseste ca portaltoi M. Kobus, iar pentru cele robuste, M. Acuminata.
- prin butasi - cu hormoni, in sera, in perioada de vegetatie.
Magnoliile se produc cu balot de pamint, fiind dificile la transplant. Se recomanda plantarile de primavara.