Mecanisme de aparare specifice plantelor

 

Plantele au dezvoltat mecanisme naturale de aparare ca sa isi asigurare protectiei impotriva invaziei patogenilor. Mecanismele naturale de baza impotriva fungilor, deseori nu exista sau sunt insuficiente, iar introducerea genelor straine provenite de la alte plante, animale sau din surse microbiene, pot creste apararea lor.

Mecanismele naturale de aparare includ bariere fizice precum si raspunsuri induse la atacul patogenilor si implica molecule de semnalizare sistemice, acestea mobilizand mecanismele endogene de aparare ale plantelor.

La speciile de plante oxigen active (AOS), semnalele in forma de explozie oxidativa au capacitatea sa actioneze ca evenimente de semnalizare, rezultand raspunsuri specifice, cum ar fi : pierderile de oxigen, inducerea inchiderii celulelor de protectie ABA si cresterea perilor radiculari.

Una dintre genele ce induc semnalul oxidativ si care actioneaza la plantele AOS, in sensul intermedierii acestor raspunsuri este ser/thr kinaza, numita OXI pentru kinaza. Semnalizarea in plante AOS poate avea loc printre altele si ca raspuns la atacul patogenilor.