Metode de ingrijire a plantelor de apa iarna

iazul cu nuferiUnele plantele anuale de apa nu rezista pe timpul iernii, asa ca trebuie sa le smulgeti si sa le aruncati, sau sa le puneti in tarcul cu compost. Cat despre nuferi, mai ales speciile tropicale, care v-au costat o gramada de bani, probabil ca vreti sa faceti ceva ca sa nu ii pierdeti. Odata cu apropierea iernii, cand temperatura apei din iaz scade, nuferii intra in faza de stagnare. Daca mai apar frunze noi, acestea vor fi foarte mici si vor ramane sub apa, aproape de pamant. Indepartati foliajul devenit maroniu si asezati nufarul in cea mai adanca zona din iaz.

nufarNuferii obisnuiti
Exista mai multe metode de protejare a nuferilor obisnuiti peste iarna:
1. Daca preferati sa ii lasati afara, acoperiti iazul cu placi de lemn, asezate una langa alta; deasupra puneti straturi de paie sau frunze, peste care asezati pietre. Primavara, pe masura ce se dezgheata zapada, iazul trebuie descoperit ca sa preveniti cresterea prematura a buruienilor.
2. Alta metoda este sa ingropati radacina nufarului in pamant. Faceti o groapa adanca de 45-60 cm si accoperiti-o apoi cu frunze sau paie. Cand vine primavara, replantati nufarul in iaz.
3. O alta optiune este sa pastrati nuferii in pivnita sau intr-un garaj incalzit. Radacina nufarului trebuie invelita intr-o tesatura de iuta, muschi sau frunze; pamantul se inveleste in ziar si totul se inchide intr-o punga de plastic. Din cand in cand e bine sa verificati daca pamantul este umed.

Nuferii tropicalinuferi tropicali
De cele mai multe ori, speciile tropicale de nuferi sunt tratate ca plante anuale. Ele continua sa infloreasca pana intra in perioada de stagnare.
1. Daca vreti sa salvati nuferii tropicali pe perioada de iarna, cel mai bine e sa ii depozitati intr-o sera, intr-un spatiu de numai 10-20% din capacitatea iazului - intr-o cada sau un butoi. Nu fertilizati nufarul iarna.
2. Alta metoda este sa il puneti intr-un acvariu. Plantati nufarul intr-un ghiveci de 10-15 cm si scufundati-l intr-un acvariu sau butoi cu capacitatea de cel putin 75 litri. Deasupra asezati o lampa fosforescenta, nu pentru a incuraja dezvoltarea nufarului, ci pentru a-l tine in viata.
3. Cand frunzele nufarului s-au ofilit scoateti radacina plantei, spalati-o bine si lasati-o sa se usuce normal, in cateva zile. Dupa ce s-a uscat trebuie sa o puneti intr-o punga de plastic sau un borcan, inauntru turnati apa distilata sau nisip putin umed si puneti-l intr-o camera racoroasa si intunecoasa (10-18C). Pe timpul iernii trebuie sa verificati regulat radacina; daca apa distilata miroase urat sau si-a modificat culoarea trebuie sa o inlocuiti cu alta.

Cand vine primavara, nuferii tropicali se planteaza in apa numai cand temperatura este de cel putin 21C. Nu va grabiti sa scoateti iar planta in aer liber pentru ca poate intra iar in faza de stagnare sau, mai rau, se poate ofili de tot.

Alte plante
Daca vreti sa salvati si celelalte palnte de pe marginea iazului, aduceti-le in casa si tratati-le ca pe plantele de interior. Trebuie sa le tineti in camere bine luminate, cu atmosfera umeda.