Muzeul d'Orsay-o gara plina de colectii de arta

Unul dintre cele mai interesante muzee de arta moderna din lume este muzeul DOresay si nu doar pentru colectiile pe care le adaposteste dar mai ales pentru istoria lui.

 muzeul  

 Initial cladirea muzeului a fost la sfarsitul secolului XIX gara din piatra frumos ornamentata, construita de arhitectul Victor Laloux pentru expozitia universala de la 1900 si apoi centru de expediere a prizonierilor in timpul primului razboiului mondial.

De asemenea a servit drept dcor pentru mai multe filme dintre care-l amintim pe cel facut dupa romanul Procesul scris de  Kafka, si adaptat de Orson Welles in 1962. A fost de asemenea folosita ca scena pentru reprezentatiile trupei de teatru a lui Renaud Barrault pana in 1980. A fost cat se poate de aproape sa fie demolata si in locul ei sa se contruiasca un nou hotel.

In 1973 Directia muzeelor din Franta a hotarat ca vechea gara sa devina muzeu si sa adaposteasca toarte artele dupa a doua jumatate a secolului XIX. Gara dOrsay a intrat in patrimoniul cultural al statului in acelasi an iar decizia finala de transformare in muzeu a venit in 1977. In decembrie 1986 presedintele Republicii, Francois Mitterrand a inaugurat noul muzeu.

Colectiile reprezinta toata diversitatea si creatia artistica a lumii occidentale intre anii 1848 si 1914. Acestea au provenit in principal din trei locuri, de la muzeul Luvru, operele artistilor nascuti dupa 1820 si in general arta celei de-a Doua Republici; apoi de la muzeul Jeu de Paume, opere impresioniste, si de la muzeul national de arta care din 1976 s-a mutat la centrul Georges Pompidou si a pastrat doar operele artistilor nascuti dupa 1878.

Chiar inainte de a deveni muzeu gara era considerata a fi prin arhitectura sa deosebita, drept un adevarat palat al artelor frumoase, asa cum a spus in 1900 pictorul Edouard Detaille.

Transformarea in muzeu a celebrei gari a revenit arhitectilor de la ACT-Arhitecture, MM. Bardon, Colboc si Philippon. Proiectul lor a respectat arhitectura initiala a constructiei lui Victor Laloux dar i-a oferit functionalitate pentru noul ei scop. Cladirea principala a devenit astfel centrul muzeului iar marchiza ei s-a transformat in intrare principala.

 muzeul  

  Muzeul are trei nivele, parterul cu salile amplasate de-o parte si cealalta a incaperii principale, la nivelul intermediar sau mezanin sunt terase care fac legatura cu salile de expozitie iar etajul superior este amenajat chiar sub vestibulul care se prelungeste pana la hotelul din strada Bellechasse.

Numeroase alte spatii distincte sunt accesibile de la aceste trei nivele si anume pavilionul de sus, pasajele vitrate ale marii cupole din partea de est a garii, restaurantul muzeului amenajat in vechea sala de mese a hotelului, cafeneaua autorilor, libraria si auditoriumul.

Amenajarea interioara a muzeului a fost realizata de o echipa de scenografi si arhitecti sub conducerea lui Gae Aulenti. Acesta impreuna cu Italo Rota, Piero Castiglioni, Richard Peduzzi  a incercat sa realizeze o prezentare unitara a interiorului de un volum imens. Au fost refacute vechile pardoseli si s-a pastrat cupola de sticla pentru asigurarea iluminatului natural al cladirii.

Muzeul cuprinde opere de arhitectura in special machete, sculptura, pictura, arta grafica, arta  fotografica, arta cinematografica si arta decorativa.

Cateva date tehnice ale constructiei

Lunginea cladirii incluzand marchiza este de 188m ( fara marchiza fiind de 173m) iar latimea este de 75m. Holul principal din interior este lung de 138m, lat de 40m si inalt de 32m.

Materialele folosite pentru reamenajare au fost 12000t de structura metalica, 35000mp de sticla si vitralii, 30000mp de piatra de Buxy(Bourgogne) pentru acoperirea podelei si peretilor.

Suprafata utila a muzeului este de 57400mp, salile de expozitie au cam 16000mp, sunt in jur de 80 de sali si galerii diferite cu 4000 de opere permanente. Salile cu expozitii temporare au cam 1200mp, auditoriumul are 347 de locuri si 570mp, cafeneaua restaurant are 1200mp, sala de primire a publicului este de 2450mp si anexele sau rezervele au in jur de 3000mp. Alte date tehnice: 40000 rezonatoare acustice pentru limitarea ecoului sub cupola, 1 milion de mc de aer/ora pentru aclimatizare, 2 grupuri electrogene, 10 scari mecanice si 6 scensoare.

Vizitatorii care trec pragul acestui muzeu inedit sunt in jur de 2,5 milioane anual.

www.incasa.ro

23 febr 2007