Narcisa

Narcissus Narcisa

Familia: Amaryllidaceae
Aspect: Erbacee
Perioada de inflorire: Primavara
Expunere: Plin soare
Udare: Medie

Genul Narcissus cuprinde un mare numar de specii cu frunze subtiri, in forma de panglica si flori in forma de palnie cu o cupa caracateristica, ale carei culori variaza de la alb la glben si la portocaliu.


Cultivare: usoara. Se expun primavara si vara, in acest din urma anotimp bulbii fiind in repaus vegetativ. Bulbii se planteaza la inceputul toamnei, intr-un compost alcatuit din turba si putin nisip, foarte umed, caruia i se administreaza un ingrasamant in mod sistematic.

Reproducere: Se poate realiza prin seminte, la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, intr-un pamant umed si la o temperatura de 7 C. Inmultirea prin bulbi este mai simpla si inflorirea este mai rapida (dupa 1-2 ani, fata de 3-5 ani, ca in cazul insamantarii).

Pericole: O abundenta a apei poate produce putrezirea bulbilor. Parazitii (un nematode si larve) se elimina prin introducerea bulbilor in apa la o temperatura de 40 C timp de o ora.

Specii si soiuri: Narcissus bulbocodium, Narcissus cyclamineus, Narcissus jonquilla, Narcissus poeticus, Narcissus recurvus, Narcissus tazetta.