Negrul in bucatarie

Reusita unei amenajari depinde foarte mult de paleta cromatica folosita. Piesele de mobilier, elementele de decor, pot avea linii fine, elegante, dar daca cromatic nu se potrivesc intre ele, aspectul de ansamblu poate fi unul dezastros.

In bucatarii se folosesc in special culori deschise, se merge mai mult pe alb, crem, dar si pe culori pastel. Negrul este de cele mai multe ori evitat, deoarece poate da o imagine sumbra incaperii si poate micsora vizual spatiul. Aceste efecte pot aparea atunci cand nonculoarea este folosita necorespunzator, fie in cantitati prea mari, fie in combinatii cu alte culori inchise.

Efectele negative pot fi echilibrate prin combinarea negrului cu alte culori deschise, pe care sa le aplicam in cantitati mult mai mari comparativ cu cea a culorii inchise. Folosirea negrului in bucatarie era considerat acum cativa ani un gest neconformist. In timp, lucrurile s-au schimbat, negrul devenind o culoare moderna, intalnita din ce in ce mai mult in propunerile de design interior. Mai toate elementele, indiferent de dimensiune, pot contribui la crearea unui “decor negru”: decoratiuni, materiale, accesorii, piese de mobilier, pana si peretii, pardoseala sau tavanul.

Culoarea negra nu se poate fi folosita oricum, oriunde si in orice cantitate. Pentru a sti cat de mult negru sa introducem in decorul bucatariei, trebuie sa tinem cont de cantitatea de lumina naturala care patrunde in incapere, precum si de dimensiunea camerei. Daca optezi sa aplici aceasta culoare la nivelul peretilor, este suficient sa vopsesti un singur perete de accent. In acest caz este important sa adaugi o culoare contrastanta pentru mobilier sau pardoseala.

Daca mobilierul este cel care aduce negrul in prim plan, alege pentru pereti albul sau pastelurile. Negrul se potriveste cu orice alta culoare, dar este important sa fie asociat cu nuante deschise pentru a nu intuneca si mai mult spatiul. Este foarte cunoscuta combinatia de alb-negru, aceasta nu se va demoda niciodata si da totodata si un aspect stilat spatiului. 

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro