Nepenthes attenboroughii – una dintre cele mai mari plante carnivore

Descoperita in luna iunie 2007 de o echipa de cercetatori condusa de Stewart McPherson, Nepenthes attenboroughii sau Planta Ulcior, este una dintre cele mai mari plante carnivore din lume.

Aceasta creste doar in sud-estul Asiei, in Filipine, pe Muntele Victoria. Cercetatorii au “botezat” planta in onoarea lui Sir David Attenborough, cel a carui munca a inspirat generatii intregi de cercetatori spre o mai buna intelegere a frumusetii si diversitatii mediului natural.

Nepenthes attenboroughii nu impresioneaza doar prin marime, ci si prin meniul pe care il prefera. Fata de alte plante carnivore, care se hranesc doar cu insecte, Nepenthes attenboroughii are capacitatea de a digera si rozatoare.

Prada, atrasa de nectarul dulce al florii, cade in cupa si nu mai poate iesi din cauza peretilor alunecosi. Mai mult decat atat, planta isi alungeste florile in forma de palnie, in functie de dimensiune prazii, acest lucru facand imposibila evadarea insectelor sau a rozatoarelor. Astfel, planta dizolva prada cu ajutorul unor enzime acide pe care le produce.

Gura ulciorului este impodobita cu o structura numita peristom, care ajuta la retinerea pradei si, de asemenea, dirijeaza prada in ulcior. Nepenthes este, fara indoiala, cea mai glorioasa si mai spectaculoasa specie dintre plantele carnivore. De culoare rosie si verde, Nepenthes attenboroughii poate ajunge la o inaltime de pana la 1,5 m si poate avea o grosime de pana la 3,5 cm. Aceasta planta se raspandeste ca vita de vie, are frunze lungi, in forma de spada si oarecum neremarcabile. La varful fiecarei frunze se afla cate un carcel care o ajuta adesea sa se catere pe vegetatia inconjuratoare.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro