O gradina plina de culoare tot anul

Daca stiti perioadele de inflorire ale plantelor, puteti face in asa fel incat sa aveti in gradina mereu cate o planta care sa infloreasca. Probleme ar putea aparea in anotimpul rece, doar daca nu v-ati pregatit bine. Multi gradinari cred ca pe timp de iarna gradina nu poate fi colorata, acest lucru demonstrand numai nepriceperea acestora.

Exista plante vesnic verzi, care nu au voie sa lipseasca din nici o gradina. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat gradina este mai bogata. Aceste plante sunt potrivite pentru garduri verzi, cu care se poate imprejmui gradina. Exista si cateva plante vesnic verzi care au boabe rosii iarna.

 

Iarna nu va mai fi la fel de insuportabila daca si ericaceea va avea un loc in gradina dumneavoastra. Ericaccea va va rasplati pe masura daca ii veti oferi un loc mai mic sau mai mare in gradina dumneavoastra. Desi cele mai multe nu infloresc la inceptul iernii, acestea isi pastreaza culoarea pana primavara. Un soi de ericaceea rezistent este cel de primavara. Aceste plante infloresc de iarna pana primavara si petalele lor au culoarea rosie sau roz. Ele sunt printre putinele care se simt bine in solul cu var, ele supravietuind insa si in solul acid.

 

Iasomia de iarna are florile mici, galbui, in forma de stea, si infloreste in aceeasi perioada. Solul preferat de aceasta floare este cel bogat cu lut, ea avand nevoie de soare si de un colt ferit. Deoarece crengile sale se apleaca spre pamant chiar la inaltimea ochilor, bucurandu-ne privirea, iasomia are nevoie de tarusi de sprijin.

 

Nicoleta Oprea

februarie 2007

Gradinamea.ro