Pietrele vii - accesorii inedite in living

lithopsNatura ne ofera in permanenta o sumedenie de surprize, printre acestea se numara si “pietrele vii” Lithops, plante de interior foarte indragite pentru forma lor inedita, confundata deseori cu o piatra decorativa.

Acestea sunt originare din indepartatul continent african si la prima vedere ne dau impresia ca sunt de fapt niste pietre. Avand in vedere ca sunt obisnuite sa traiasca in conditii vitrege, in zone unde apa este considerata mana cereasca, plantele Lithops nu trebuie udate des. Aspectul lor “pietrificat” le ajuta - atunci cand cresc in mediul natural - ferindu-le de potentialii dusmani. Aceasta “masca” se mai numeste si “crypsis”, adica abilitatea unui organism de a se apara si de a nu fi usor observat sau recunoscut de catre eventualii pradatori.

Accesoriul natural decorativ din locuinta noastra

La inceputul secolului al XIX-lea specialistul englez in botanica, William J. Burchell, a descoperit aceasta planta in tinutul african, insa Lithops a intrat abia mai tarziu in atentia comerciantilor si in pietele europene. Gradinarii pasionati o cunosc foarte bine, planta regasindu-se in coltul destinat speciilor de cactusi.

Pietrele vii se inmultesc prin intermediul semintelor, iar perioada lor inactiva este in timpul iernii. Din acest motiv, acestea pot fi cultivata doar daca sunt respectate anumite conditii. Semintele Lithos incoltesc la doar cateva zile dupa ce sunt sadite in pamant. Acestea contin un mecanism foarte interesant de “deschidere”, acesta activandu-se dupa Cum ingrijim acest accesoriu natural?

Pietrele vii iubesc substratul mineral si permeabil. Acestea sunt foarte rezistente, traind in lunile de iarna fara probleme si la temperaturi 0° C sau chiar si mai scazute. In lunile toride ale verii plantele africane se adapteaza repede si cand afara termometrul arata 40° C. 

Trebuie sa tinem cont de faptul ca acolo unde vor fi asezate, Pietrele vii necesita lumina si aer curat si uscat, un aer inchis si umiditatea ridicata putand fi fatala. Daca ne dorim un aranjament deosebit pentru comoda din living, atunci putem opta pentru un ghiveci rotund si spatios din lut, in care putem planta un numar mai mare de Pietre vii.

Sursa foto

A.v.
InCasa.ro