Placarea peretelui din spatele chiuvetei

chiuvetaSpatiul care inconjoara chiuveta trebuie sa fie neaparat rezistent la umezeala, iar cea mai buna solutie de a realiza protectia lui o constituie aplicarea faiantei. In cazul in care chiuveta este fixata la perete, puteti folosi marginea din spate ca suport pentru primul rand de placi de faianta. Este recomandat sa folositi placi intregi, fara taieturi sau intreruperi - suprafata va arata mult mai atragatoare astfel. Puteti, in schimb, sa realizati o bordura din placi, care sa inconjoare aria principala, ca un fel de rama. Pentru suprafata principala puteti utiliza placi de orice dimensiune, insa prin folosirea celor mari, reduceti numarul imbinarilor care trebuie rostuite si, in acest fel, suprafata va rezista mai mult timp, deoarece chitul pentru rostuit este primul care se deterioreaza, in cazul acestor zone. In general, suprafata din spatele chiuvetei este de dimensiuni mici, astfel ca veti avea nevoie de un numar redus de placi de faianta, ceea ce va presupune costuri reduse.

Veti avea nevoie de urmatoarele instrumente de lucru si materiale: ruleta, creion, nivela cu bula de aer, distribuitor de adeziv, aparat cu platforma pentru taiat placi, spaclu, burete, carpe, dispozitiv de propulsie pentru diferite substante, banda izolatoare, placi de faianta, adeziv, chit pentru rostuire si silicon pentru izolare.

Aplicati placile din centru inspre exterior, pentru pastrarea echilibrului. Incepeti prin stabilirea punctului central al marginii posterioare a chiuvetei; asezati vertical nivela in punctual central si trasati cu creionul o linie de-a lungul ei. Pentru ca suprafata de faiantat este mica, este recomandat sa aplicati adezivul direct pe spatele placilor, inainte de a le aseza pe perete; spre deosebire de tehnica obisnuita, in care adezivul este aplicat pe perete.

Aplicati apoi prima placa cu marginea verticala la nivelul liniei trasate cu creionul si apasati-o bine, pentru a o fixa de perete. Aplicati urmatoarea placa de partea cealalta a liniei de ghidaj, avand grija ca aceasta sa fie fixata. Asezati distantiere intre placi, astfel incat sa ramana spatii atat intre placi, cat si intre marginea inferioara a acestora si chiuveta. Continuati sa aplicati placile pe suprafata principala, pana cand o acoperiti total.

Dupa aplicarea placilor lasati adezivul sa se usuce cca 24h, dupa care rostuiti intreaga suprafata. Dupa ce chitul se va fi uscat indepartati orice reziduu, cu ajutorul carpelor. Izolati portiunea dintre placile de faianta si chiuveta cu silicon. Puneti peste tot banda izolatoare pentru a evita patarea acestor zone.

Dupa aplicarea siliconului si inainte ca acesta sa se usuce, indepartati banda izolatoare. Asteptati apoi timp de aprox. 24h inainte de a folosi chiuveta, pentru a lasa timp siliconului sa se usuce.

Sa aveti spor!

Corina Dovinca
InCasa.ro