Plante decorative: Dicentra spectabilis

Dicentra spectabilis este o planta perena ce creste in Asia si America de Nord. Forma florilor dar si coloritul acestora stau la baza numeroaselor denumiri pe care planta le-a primit: cerceii doamnei, floarea-lira, carul lui Venus si inima-insangerata.

Ultima denumire descrie cel mai bine forma florilor de dicentra, cea de inima. Daca forma este aceeasi pentru toate speciile, coloritul florilor variaza de la alb la roz, pana la rosu inchis, in functie de specie. Culorile florilor sunt mai intense pe la mijlocul perioadei de inflorire, cand „inimile” ajung la maturitate.

Florile de dicentra apar de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, iar la finalul perioadei de inflorire planta intra adesea intr-o perioada de repaus vegetativ. Frunzele au o culoare verde inchis, cu nuante de albastru si au un aspect placut. Acestea se dezvolta pe tulpini carnoase verzui pana la rozalii ce pot atinge o inaltime de aproximativ 1 m.

Dicentra spectabilis nu este o planta pretentioasa. Prefera insa zonele cu umbra si cu umezeala ridicata. Se dezvolta foarte bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 18 C. Pe timp de iarna planta trebuie ferita de inghet. Fie este mutata intr-un mediu in care temperatura este de 3-5 C, fie este pastrata in gradina, dar acoperita. Inmultirea se face prin seminte, prin butasi de radacina, sau prin divizare. Desi este o planta rezistenta, Dicentra spectabilis poate fi atacata de daunatori precum afidele, limacsii si melcii.

A.I.

InCasa.ro