Prajitura Surpriza

prajitura surpriza

Ingrediente:
270 g faina
2 lingurite praf de copt (1 plic)
150 g unt, la temp. camerei
300 g zahar
4 oua
375 ml iaurt simplu sau lapte acrit
1 1/2 lingurite esenta de vanilie
2 linguri cacao
60 g  ciocolata rasa
2 linguri pasta de fistic
60 g fistic faramitat

Glazura:
120 g ciocolata neagra
125 ml frisca

Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge cu ulei o tava de chec de 25 cm, de preferat cu fund detasabil.
Compozitia cu ciocolata. Se amesteca, de preferinta intr-un mixer electric, jumatate din cantitatea de zahar cu jumatate din cea de unt pana capata o consistenta pufoasa. Se adauga 2 oua, pe rand, amestecand bine intre ele. Se adauga jumatate din cantitatea de iaurt si din esenta de vanilie si se amesteca. In alt vas, amesteca jumatate din cantitatea de faina cu jumatate din cea de praf de copt si tot amestecul de cacao. Acest amestec de faina sa adauga, in mixerul electric, peste cel de dinainte si se amesteca pana se combina. Se toarna compozitia in tava unsa si se pune la frigider.
Compozitia cu fistic. Se clateste castronul mixerului electric si se amesteca in el, la un loc, cantitatile ramase de zahar, unt si pasta de fistic. Se adauga celelalte 2 oua, cate unul, amestecand intre ele. Se adauga si restul iaurtului si se amesteca iar. Intr-un alt vas se amesteca restul de faina cu ce a mai ramas din praful de copt si fisticul faramitat. Se toarna apoi in mixerul electric si se amesteca pana se omogenizeaza.
Scoate tava din frigider si se presara ciocolata rasa peste compozitia cu ciocolata. Se toarna apoi usor compozitia cu fistic si se netezeste cu o spatula. Se pune la copt in cuptor pentru aproximativ 1 ora sau pana cand nu se mai lipeste compozitia pe batul de chibrit. Se lasa sa se odihneasca 5 minute pe masa, apoi scoate-o sa se raceasca de tot.
Pregatirea glazurii. Topeste ciocolata neagra cu frisca in bain marie (intr-un vas bagat in alt vas cu apa care fierbe la foc mic), amestecand in continuu pana capata o consistenta mieroasa. Se lasa sa se raceasca vreo 30 de minute, pana s-a intarit putin si apoi se inveleste prajitura cu ea folosind o lingurita.
Se poate servi cand glazura s-a racit si s-a intarit, sau se poate baga prajitura la frigider. Oricum, se serveste numai cand prajitura s-a racit de tot.

Nota: ciocolata rasa se poate amesteca si in compozitia de ciocolata; cele doua compozitii se pot amesteca usor trecand lama unui cutit prin ele; timpul de coacere este relativ.