Premiul Wienerberger `Brick Award 2010`

brick 2010Premiul Wienerberger "Brick Award 2010": Utilizarea inovatoare si creativa a caramizilor in arhitectura este premiata pentru a patra oara   

- Locul I pentru noul sediu al organismului legislativ si al parlamentului din Principatul Liechtenstein (Hansjörg Göritz Architekturstudio)

- Centrul de documentare privind drepturile omului din New Delhi primeste locul II (Anagram Architects)

- Casa unifamiliala din Germania distinsa cu locul III (Nikolaus Bienefeld)

- Premii speciale pentru constructiile de infrastructura realizate in Mali (Emilio Caravatti) si pentru Muzeul de Arhitectura al Fundatiei Hombroich din Germania (Álvaro Siza, Rudolf Finsterwalder)

- Peste 300 de reprezentanti internationali au fost invitati la festivitatea de decernare a premiilor,  organizata pe 8 aprilie 2010 in cadrul Muzeului Liechtenstein

Wienerberger Brick Award 2010 cu premii in valoare de 21.000 Euro
Viena, 9 aprilie 2010 - Wienerberger AG, cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial si primul ca importanta in fabricarea tiglelor de argila din Europa, acorda la data de 8 aprilie 2010 pentru a patra oara premiul "Brick Award" in valoare totala de 21.000 Euro. In acest an criticii de arhitectura au inscris in competitie 260 proiecte din 32 tari. Un juriu prestigios format din experti internationali, precum Andrea Deplazes (Elvetia), Maurizio Masi (Italia), Radu Mihailescu (Romania), Vladimir Plotkin (Rusia) si Thomas Rau (Olanda) a ales castigatorii din participantii inscrisi. Printre criteriile de selectie importante s-au numarat si gradul de functionalitate si caracteristicile ecologice ale cladirii, pe langa modul de structurare si de punere in opera a caramizilor. 

Durabilitatea, un concept al viitorului
"Constructiile din jurul nostru au o influenta importanta asupra starii noastre de bine. De aceea este foarte important ca in cazul arhitecturii sa nu te multumesti doar cu ceea ce exista  in prezent, ci sa influentezi viitorul. Ma bucura in mod deosebit faptul ca la anumite proiecte inscrise in acest an la Brick Award, un rol deosebit l-a jucat ideea de durabilitate. Se dovedeste faptul ca notiunea de durabilitate nu poate fi atinsa doar prin tehnologizarea arhitecturii, ci si prin materialele utilizate, conceptele inteligente de constructie si formele, precum si prin respectarea conditiilor geografice si climatice locale. Acesti factori se reflecta pozitiv asupra bilantului energetic general, nu doar asupra aportului individual de energie", a declarat Heimo Scheuch, presedintele Consiliului de Administratie din cadrul Wienerberger AG. "Prin programul nostru e4 contribuim la obtinerea unor constructii de caramida eficiente din punct de vedere energetic."

Gala de decernare a premiilor organizata pe 8 aprilie la Viena

Decernarea premiilor "Wienerberger Brick Award 2010" s-a desfasurat in cadrul unei gale importante organizate pe data de 8 aprilie in cadrul Muzeului Liechtenstein din Viena. Peste 300 de invitati internationali, precum si conducerea Wienerberger AG au asistat la ceremonia de decernare a premiilor. Pe langa recompensele oferite arhitectilor si inmanarea trofeelor, in acest an a fost prezentat albumul de arhitectura "Brick 2010", in cadrul caruia se regasesc proiectele castigatoare, precum si alte 35 de constructii din caramida din intreaga lume. Cladirile rezidentiale sau cu alta destinatie, ale caror ziduri frontale, posterioare, acoperisuri de tigla sau pavaje sunt scoase in evidenta, constituie exemple ilustrative despre modul in care arhitectura optima pe baza de  caramizi poate constitui o unitate in care se imbina functionalitatea si constructia, economia si ecologia, dar si senzatia de confort si valoarea artistica. Articolele despre conceptul de durabilitate si despre arhitectura Orientului Indepartat completeaza aceasta lucrarea de arhitectura care contine 240 de pagini. Cartea publicata la editura Callwey este disponibila in librarii incepand din aprilie 2010 si poate fi comandata online la www.brick10.com.

Brick Award 2010 - Castigatorii

Proiectul castigator: Sediul organismului legislativ si al Parlamentului din Principatul Liechtenstein, Liechtenstein

Noul sediu al organismului legislativ si al parlamentului din Principatul Liechtenstein, Liechtenstein - Arhitect: Hansjörg Göritz, Architekturstudio

Noul sediu al Parlamentului din Vaduz are la baza o istorie mai complexa. Dupa ce proiectul ales in urma unui prim concurs a fost respins, arhitectul Hansjörg Göritz a reusit sa castige un al doilea concurs organizat in anul 2000, astfel incat sediul Parlamentului a putut fi inaugurat in anul 2008. Cele doua cladiri noi ale Parlamentului  - "Cladirea inalta" si "Cladirea lunga" - se afla la poalele muntelui pe care se afla resedinta princiara, precum si sediul oficial al Guvernului din Principatul Liechtenstein. Göritz a reinterpretat proiectul initial si a creat doua cladiri care prin forma deosebit de simpla, aproape sacra sporesc valoarea urbana a capitalei Vaduz si atrag ca un magnet vizitatorul prin materialitatea unitara si consecventa in folosirea caramizii decorative de culoare galben-ocru. 680.000 de caramizi fabricate special in acest scop acopera peretii si plafoanele cladirii, pornind de la garajul subteran si pana la salile de consiliu. Lumina calda emanata de suprafetele din caramida creeaza o atmosfera deosebita atat in interiorul, cat si in exteriorul cladirii.

Locul al doilea Centrul de documentare privind drepturile omului din Asia de Sud, India

Centrul de documentare privind drepturile omului din Asia de Sud, India - Arhitect: Anagram Architects
Designul si creativitatea transforma noua cladire de birouri a Centrului de documentare privind drepturile omului din Asia de Sud (South Asian Human Rights Documentations Center -  SAHRDC) din Delhi intr-o constructie extraordinara si poetica. Pe o suprafata de 50 metri patrati si cu un buget limitat cei doi arhitecti Valbhav Dimri si Madhav Raman au creat spatii de birouri eficiente si competitive. Un accent important s-a pus pe protejarea birourilor de galagia si de blocajele vizuale ale strazii, dar si de razele solare. Acest fapt s-a realizat prin acoperirea exteriorului cladirii, relativ minimalist, cu o fatada moderna din caramizi dispusa pe partea mai lunga a peretelui lateral. Folosind ca inspiratie arhitectura traditionala a fost creat un modul unic din caramizi care se repeta, definit printr-un model optic complex. Designul aminteste de ornamentele elegante din jalis (brise soleils) care se bucura de o lunga traditie in arhitectura indiana. S-au utilizat caramizi decorative de 230 x 115 x 75 mm, dimensiunea standard a caramizilor folosite in India. Executia acestei fatade complexe a fost rezultatul unui proces de asimilare si de recalificare derulat pe o perioada de cinci saptamani, precum si a experimentarii diverselor tehnici de montare a caramizilor direct pe santier. Structura ondulata a peretelui constituie un exemplu estetic de efecte arhitecturale unice obtinute atunci cand designul este dat de forma simpla a caramizii care asigura un model, o forma si o deschidere complexe.

Locul al treilea: Casa Morjan-Poeten, Germania

Casa Morjan-Poeten, Germania - Arhitect: Nikolaus Bienefeld
Casa de vanatoare construita de arhitectul Nikolaus Bienefeld se remarca prin simplitatea arhaica. Pe langa efectul vizual oferit de modul ecologic de executie, perspectiva organizata si perfectiunea spatiului transforma cladirea de 62 metri patrati intr-o mica opera de arta. Insusi arhitectul a fost cel care s-a ocupat de cel mai mic detaliu de executie. Structura zidariei casei trezeste impresia de robustete, arhaism, dar si de finete si este o dovada a rafinamentului oferit in acest caz de arhitectura bazata pe caramizi. Proiectul a fost realizat, folosind un sortiment ieftin de caramizi a carui punere in opera a necesitat experienta si exercitiu. Cadrele usilor si ale ferestrelor, precum si muchiile frontoanelor anuleaza efectul de monotonie produs prin dispunerea regulata a caramizilor, iar detaliile ofera un bun exemplu despre modul fascinant de utilizare a acestui tip de material de constructie. Detaliile artistice ale fatadei, cum ar fi cutia postala si soneria, care nu sunt produse standard, scot din nou in evidenta atentia acordata amanuntelor in cazul acestei cladiri.

Premiul special: Cladiri publice, Republica Mali

Cladiri publice, Republica Mali - Arhitect: Emilio Caravatti
Pentru arhitectul Emilio Caravatti arhitectura reprezinta mult mai mult decat doar un design superficial. Din acest motiv a inceput sa construiasca in Republica Mali - una din cele mai sarace natiuni ale lumii - impreuna cu locuitorii din regiune. Atentia este in acest caz transferata asupra unei arhitecturi a esentialului. Proiectul premiat  a luat nastere in anul 2005 sub forma unui proiect de tip "work in progress", care a creat pana in prezent diferite edificii publice de infrastructura: doua scoli, un centru de asistenta medicala si locuinte pentru profesori - totul intr-o mica savana situata in regiunea Beledougou din vestul statului Mali. Prin intermediul unei retele ce se bazeaza pe cunostintele locale se incearca ca impreuna cu locuitorii si in mod special cu organizatiile sociale existente in fiecare sat, sa se realizeze o serie de proiecte; nu in ultimul rand prin folosirea materialelor disponibile la fata locului si prin tehnicile traditionale de constructie, partial uitate. In urma experientei acumulate pe aceste santiere, ucenicii au putut aplica cunostintele acumulate direct la fata locului, in satele din alte regiuni. In viitor, acestia vor avea posibilitatea de a transmite mai departe tehnicile de constructie asimilate.

Muzeul de Arhitectura Fundatia Insel Hombroich, Germania - Arhitecti: Álvaro Siza, Rudolf Finsterwalder

Premiul special: Muzeul de Arhitectura Fundatia Insel Hombroich, Germania

Incepand din 1983, colectionarul de arta si proprietarul Karl-Heinrich Müller a dispus amplasarea unor mici cladiri-model pe insula Hombroich in apropiere de Neuss, formand astfel un adevarat parc arhitectural. De curand, marele artist portughez Álvaro Siza in colaborare cu arhitectul Rudolf Finsterwalder, creatorul Bisericii  Sf. Stefan, a realizat pe acest teren un nou muzeu de arhitectura. Cladirea linistita si nepretentioasa este definita aproape integral de caramida. Atunci cand in bataia razelor soarelui peretii din caramida stralucesc in rosu aprins, iar ferestrele si usile din stejar in galben-miere, intregul edificiu se contopeste cu natura inconjuratoare de culoare verde, formand un tablou cu accente impresioniste, iar deschiderea spre natura a cladirii este si mai mult accentuata. Caramizile provenite de la alte cladiri demolate au fost "reciclate" si din acest motiv sunt crapate si tocite. Aproape nici una dintre ele nu mai are colturi sau muchii ascutite. Circa doua procente dintre caramizi mai au urme de culoare alba de la vechea vopsea sau resturi ale acesteia si astfel transforma peretele intr-o structura colorata, plina de vitalitate.

Wienerberger Brick Award

Wienerberger Brick Award premiaza  lucrarile de arhitectura care pun accentul pe constructiile din caramida

Incepand din 2004, Wienerberger confera la fiecare doi an premiul "Brick Award" pentru cele mai creative constructii, precum si pentru arhitectii acestora. In acest mod, principalul producator de caramizi la nivel mondial aduce un omagiu constructiilor din caramida, un material de constructie rezistent si ecologic, dar si modern si avangardist. In competitia "Brick Award 2010" criticii de arhitectura au inscris peste 260 proiecte din 32 tari. Numarul inscrierilor s-a dublat fata de cel din 2004 (120).

Informatii si fotografii despre "Wienerberger Brick Award 2010", precum si despre proiectele castigatoare, despre arhitecti si seara de gala in cadrul careia a avut loc ceremonia de decernare a premiilor sunt disponibile pe pagina:
www.wienerberger.com si www.brick10.com/press

Pentru intrebari:
Karin Hofmann, Public Relations
T +43(0)664 812 11 03 | brickaward@wienerberger.com

Gerhard Panzenböck si Marion Göth, Corporate Marketing-Communications
T +43(1)60192-390 | brickaward@wienerberger.com