Prezenta lemnului in bucatarie

Pentru ca suprafetele astfel decorate sa fie armonioase pe termen lung, aveti grija ca intre ele sa existe o compatibilitate vizuala.

Pentru majoritatea oamenilor, lemnul este doar lemn si de aceea orice tipuri de lemn se potrivesc bine impreuna. Afirmatia este cat se poate de gresita. De exemplu, lemnul de cires se potriveste cu cel de stejar, dar alte asocieri sunt mai putin de dorit. Pentru a nu face combinatii nedorite, urmati sfaturile de mai jos:

1. Potrivirea tipurilor de lemn, atunci cand vine vorba de amenajarea unei incaperi cu o pardoseala de lemn, poate fi o situatie putin problematica, pentru ca trebuie sa existe o corespondenta intre tipul de lemn folosit la fabricarea mobilierului si cel din podea. Potrivirea - stejar cu stejar, artar cu artar, etc. - creaza un aspect unificat, consistent. Problema este dificultatea cu care se realizeaza aceasta potrivire: chiar la acelasi tip de lemn exista variatii de granulatie si culoare, astfel ca finisarile si petele care pot aparea ulterior vor da aceluiasi tip de lemn un alt aspect. Daca amplasati mobilier nou de lemn intr-o incapere care are o podea din lemn pe care se observa patina timpului, problema devine si mai complicata.

2. Imaginati-va ca lemnul este asemenea vopselei folosite la zugravirea peretilor. Ideal este ca esentele sa se potriveasca perfect din punctul de vedere al culorii, granulatiei si densitatii, si nu sa va treziti cu trei tipuri diferite de lemn. La fel ca la vopsea, daca doua suprafete au nuante care nu se potrivesc, totul trebuie regandit. Daca tineti sa combinati mai multe nuante de lemn dar rezultatul nu este pe masura asteptarilor, mai bine renuntati.

3. Desi poate parea ciudat, si cand vine vorba de lemn se potriveste vorba ca ''lucrurile opuse se atrag''. Putin contrast intre mobilier si podeaua de lemn - mobila mai deschisa la culoare si podea mai inchisa - confera personalitate unuia din elemente. Cu toate acestea, la fel ca un cazul culorilor, este bina ca cele doua tipuri de lemn sa aiba textura, nuanta si stralucire asemanatoare. Granulatia este alt element care ''leaga'' doua esente diferite de lemn.

4. Este foarte important sa obtineti mostre din lemnul din care este facut mobilierul si din cel care e folosit la realizarea podelei, inainte de a cumpara produsele respective. Mostrele trebuie bine analizate la lumina din camera pe care o vor umple (atat in plina zi, cat si la lumina artificiala). Nu va rezumati la prima optiune, incercati mai multe variante.