Proprietatile fructelor si legumelor

proprietati fructe si legumeFructele si zarzavaturile au valori nutritive si calorice cunoscute de toti . Este bine de stiut, ca sub raport caloric, de exemplu, 100 de grame de struguri de buna calitate echivaleaza cu o cantitate similara de carne slaba de vaca sau de peste. In acelasi timp, merita sa stiti ca banalul cartof se constituie in materia prima a celei de-a doua paini a spetei umane.

Tot legumele si fructele se constituie intr-o importanta sursa de energie pentru organism, si asta datorita in primul rand glucidelor pe care le contin, in special glucozei, levulozei si fructozei, de departe cel mai asimilabil pentru organism dintre toate zaharurile existente in cadrul naturii verzi.

In aceeasi masura, fructele si zarzavaturile sint mari depozitare de vitamine, si inca de o mare varietate.

Tot fructele si zarzavaturile sunt, de asemenea mari depozitare de oligoelemente, deci de saruri minerale, alte elemente nutritive indispensabile vietii, asemenea vitaminelor.

Fructele si legumele reprezinta, de asemenea, cele mai mari depozitare dintre elementele nutritive pe care le avem la dispozitie de la natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in celuloza. Aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea stalp de rezistenta al alimentatiei umane, ceilalti stalpi fiind reprezentati de glucide, proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile minerale.

Prin marea lor bogatie in fibre alimentare, fructele si zarzavaturile sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii dintre cele mai deosebite in ceea ce priveste echilibrul corporal, ca si in ceea ce priveste echilibrul psihic si starile de spirit.

Telina si cicoarea sint aperitive, adica sporesc apetitul; ridichile si salata sint depurative, contribuie la curatirea interna a organismului; sparanghelul, prazul, pepenii si fructele in general sint diuretice, favorizand eliminarea urinei; usturoiul si ceapa sunt printre altele si vermifuge, adica contribuie la eliminarea parazitilor intestinali; varza rosie este expectoranta, in vreme ce cea alba, gratie vitaminei U pe care o contine in cantitati semnificative, este cicatrizanta pentru ulcerele tubului digestiv; anghinarea este colagoga, adica favorizeaza eliminarea bilei, contribuind pe aceasta cale la optimizarea digestiei intestinale

Fructele, si in special merele, consumate fie coapte fie rase, fie sub forma de zeama, s-au dovedit de o mare utilitate in tratamentul colitelor si enterocolitelor, mai ales cand acestea tin de varsta copilariei, si asta datorita sarurilor de pectina pe care aceste fructe le contin, si in special acestui constituent deosebit al acestor saruri, reprezentat de pectatul de nichel.

Fructelor si zarzavaturilor le mai sunt proprii anumite proprietati uricolitice, respectiv de dezintegrare in organism a acidului uric, de unde indicatiile acestor elemente, tinand de natura verde, in tratamentul artritelor ca si al litiazelor renale.