Repararea tencuielii unui perete

Adesea intr-o locuinta este nevoie de a astupa o gaura in perete. Gaurile in pereti sau caderile de tencuiala apar de obicei in urma scoaterii unui cui, sau a cautarii unui rost pentru a bate un cui. De asemenea prin lovirea din neatentie a unui colt de perete sau numai trepidatia produsa prin deschiderea si inchiderea mai brusca a unei usi sau a aunei ferestre pot produce deteriorarea tencuielii.

Pentru a interveni in aceste situatii, fie pentru a pregati o zugraveala noua, fie - mai simplu - pentru a impiedica varul sa produca in permanenta praf in locuinta , sau pentru a reda aspectul placut al locuintei, trebuie actionat prin mici reparatii. In acest scop se curata mai intai locul cu tencuiala cazuta, fie cu coltul unui spaclu, fie cu un ciocan mic sau un cutit vechi. Se indeparteaza astfel materialul care nu mai adera bine de restul tencuielii. Dupa aceea se uda cu apa atat locul deteriorat cat si peretele dimprejur, cu ajutorul unei pensule sau a unei carpe bine udate.
  

Pentru completarea golurilor in tencuiala se prepara ipsos, punand intr-o cutie de cnserve sau intr-un alt vas cateva linguri de ipsos si apa, amestecandu-le bine, pana ce pasta formata are consistenta unei smantani.

Cu aceasta pasta se umple locul de reparat cu ajutorul spaclului, sau cu o lama lata de cutit, avand grija sa netezim bine atat suprafata cat si marginile acestui loc. Cantitatea de ipsos trebuie folosita in 15-20 de minute, altfel se intareste.

  tencuiala