Rolul formei in amenajarea gazonului

Cand vine vorba de stabilirea formei pe care o va avea zona de gazon din gradina, e important sa stiti ca aceasta trebuie sa fie dictata de functia pe care o va indeplini, de aspectul gradinii, de cat de mult timp aveti sa ingrijiti gazonul si, desigur, de gusturile dvs.

gazon 1

gazon 2

Un design in functie de necesitati
Cel mai important factor cand vine vorba de stabilirea formei pe care o va avea gazonul este rolul pe care acesta il va indeplini in gradina. Daca peluza va fi conceputa ca o zona de recreere si distractie, atunci trebuie sa fie mare, deschisa, deci alegeti forme rotunde, circulare sau rectangulare. Majoritatea zonelor in care se practica sporturi precum crichet, badminton, volei sau alte jocuri au si ele nevoie de spatii deschise.

Si peisajul joaca un rol important in ceea ce priveste zona de gazon. Unele din cele mai interesante gradini au gazon amenajat in forme care urmaresc si scot in evidenta modelul casei, al copacilor, al straturilor cu flori, etc. Desi unele tipuri de iarba tolereaza umbra, majoritatea au nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi. In zonele baltoase sau pietroase sau cele in care copacii au radacini la suprafata pamantulse poate modifica in asa fel incat sa se poat acultiva iarba; o alta posibilitate este sa amplasati zona cu gazon in alta parte a gradinii.

Daca prima dvs. ingrijorare este legata de aspectul pe care il va avea in final gazonul, atunci trebuie sa stiti ca insasi forma aleasa este cea care va stabili limitele. Puteti alege o forma geometrica petnru a da un sentiment de ordine, control, formalitate sau puteti alege forme deschise, care sunt mai "libere" , mai naturale si va dau posibilitatea de a va juca mai usor cu ele.

In ceea ce priveste ingrijirea gazonului, estimarile se fac adunand numarul de metri patrati de gazon plantat si de liniile care marginesc zona. Linile drepte sunt mai usor de intretinut, pe cand cele curbe implica mai mult timp.

Cele patru forme de baza cand vine vorba de amenajarea gazonului

Gazon in forma circulara
Este modelul cel mai formal de gazon, avand un impact vizual puternic. Gazonul circular, amenajat pe un nivel este cel mai potrivit pentru spatiile de distractie. Un lucru important este sa nimeriti din prima forma circulara. In plus, daca stilul acesta va place, puteti folosi si forme ovale sau jumatati de cercuri.

gazon in forma circulara

Gazon rectangular
Este perfect pentru zonele de recreere si este usor observabil de la prima privire. Forma se preteaza cel mai bine intr-o gradina formala, guvernata de linii drepte decat intr-o gradina naturala. Pentru ca este si usor de intretinut, acest tip de gazon este cel mai intalnit prin gradini. Daca totusi doriti sa ii dati o nota speciala puteti tunde iarba in diferite modele.
gazon rectangular

Forma deschisa
Gazonul care are o forma libera, deschisa este considerat a fi cel mai relaxant. Liniile curgatoare, line, au efect linistitor asupra ochiului si mintii si se potrivesc cel mai bine intr-o gradina informala, care nu respecta reguli stricte. Acest gazon urmareste de obicei urma pe care o lasa umbra copacilor pe pamant.

forma deschisa

Gazon cu forma libera
Este ideal pentru gradinile cu cotloane ascunse pentru ca oportunitatea de a se crea mai multe zone de interes, separate intre ele. In plus, forma va crea si mister, pentru ca gradina nu va putea fi observata de la inceput si nu toata odata, ci numai pe bucatele; vizitatorii vor fi atrasi in mijlocul gradinii si astfel aceasta va parea mai mare decat este. Nu uitati insa ca ingrijirea liniilor curbe ale acestui tip de gazon necesita mai mult timp.
gazon cu forma libera

Idei pentru amenajarea gazonului

Rolul formei in amenajarea gazonului 1 Gazon formal
Aceasta gradina spectaculoasa castiga eleganta si stil prin iarba bine ingrijita, marginita de straturi de flori. Design-ul este in general simetric si da un aspect formal, care se imbina bine cu stilul traditional al casei. Gazonul are o bordura de pietre, air aleea principala fac ingrijirea o joaca de copii.
Rolul formei in amenajarea gazonului2 O gradina misterioasa
Aceast gazon deschis face un tot unitar cu bordura ridicata, curba, din fundal, folosita pentru a masca o sectiune mica din gradina. Rezultatul este ca privitorul va fii sigur ca zona de gazon se continua mult mai departe decat in realitate.
Rolul formei in amenajarea gazonului 3 Gazonul, continuare a zonei de recreere
Terasele sau zonele amenajate pentru recreere si distractie nu sunt intotdeauna atat de mari pe cat ne-am dori. De aceea, gazonul a fost amenajat in asa fel incat prelungeste spatiul terasei. Acelasi principiu ar trebui sa functioneze si la terasele amenajate la acelasi nivel cu gazonul, nu numai pentru cele ridicate de la nivel.
Rolul formei in amenajarea gazonului 4 Alee cu gazon
O carare lunga si ingusta este exact ceea ce trebuie intr-o gardina, pentru ca florile trebuie admirate si de aproape. In exemplul alaturat, aleea cu gazon se bifurca in departare pentru a da un sentiment de aventura celor care adora sa se plimbe printre tufe si straturi de flori.
Rolul formei in amenajarea gazonului 5 Insule in gazon
Nu este nici o problema daca doriti sa spargeti zona de gazon cu "insulite" de flori. Nu uitati numai cateva principii simple. In primul rand, stratul de flori trebuie sa fie destul de mare cat sa fie interesant (o singura floare nu este suficienta), dar nici atat de mare incat sa copleseasca pata de verde a gazonului. In al doilea rand, lasati destul spatiu in jurul "insulei" pentru a facilita tunderea ierbii, atunci cand va veni momentul. In cele din urma, stratul de flori trebuie marginit cu pietre, pentru a fi bine delimitat de gazon.
Rolul formei in amenajarea gazonului 6 O gradina care atrage privirile
Liniile curbe balande de la marginea gazonului directioneaza ochiul inspre fundul gradinii, la statueta de metal. Efectul este inmultit de tufele mari de pe margine. Acelasi efect poate fi folosit pentru a atrage privirile de la zonele mai putin interesante din gardina.
Rolul formei in amenajarea gazonului 7 Gazon inramat
Un petic de gazon marginit cu caramizi poate fi asemanat cu o fotografie inramata. Zona plata de gazon poate atrage atentia de la zonele cu textura mai complicata din jurul acesteia, air bordura de caramida accentueaza aceasta impresie. Verdele unifrom al peluzei se afla in contrast cu tonurile de verde mai inchis sau deschis al tufelor si straturilor cu flori de pe margine.
Rolul formei in amenajarea gazonului 8 Principiul frumusetii 1
Desi de cele mai multe ori joaca un rol secundar in amenajarea gradinii, un gazon frumos, bine intretinut poate fi in sine un element de admirat. Cand plantam gazonul trebuie sa tinem cont de toate unghiurile din care va fi privita gardina, de afara dat si din casa; un peisaj cu o suprafata verde si plata atat de mare este foarte relaxanta.
Rolul formei in amenajarea gazonului 9 Principiul frumusetii 2
Daca tot aveti un gazon atat de frumos, trebuie sa va amenajati un spatiu din care sa il puteti admira de aproare. Asezati o banca undeva, intr-un strat de flori parfumate sau intr-un alt colt.

Sursa: www.bhg.com