Punctele principale unei gradini Zen

Gradina ZenIndiferent daca porniti sa amenajati o gradina Zen sau daca adaugati gradinii dumneavoastre cateva caracteristici legate de Zen, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tineti, cu siguranta, cont. In primul rand, va trebui sa va asigurati ca aveti la baza un sol cu adevarat uscat sau ca reusiti sa reproduceti foarte bine unul, acesta fiind baza unei gradini de acest fel.
Cele mai importante elemente ale unei gradini Zen sunt pietrele, cu care veti forma muntii in miniatura, nisipul, de buna calitate, care va ajuta la crearea unor cascade, mai mici sau mai mari, dupa gusturi. Nisipul folosit de japonezi nu este unul asemanator celui de pe plaja, ci nisip obtinut din granit pisat, normal, in diferite culori si nuante, avand un diametru de aproximativ 2 milimetri. Evitati sa folositi nisip foarte deschis la culoare deoarece in lumina soarelui va produce straluciri orbitoare, desi acelasi nisip ar putea lumina si gradinile care sunt realizate in locuri mai intunecoase. Daca un asemenea nisip nu este de gasit in zona in care stati, atunci cel folosit pentru amenajarea spatiilor speciale pentru curcani sau gaini este si el suficient de bun.

In ceea ce priveste rocile, alegeti unele foarte bine sculptate sau modelate, pentru ca ele vor constitui inima viitoarei fantani pe care o veti realiza. Tot la acest capitol trebuie sa stiti ca insulele au o mare importanta pentru japonezi, dat fiind ca ele reprezinta un simbol al insulei de liniste pe care se aduna sufletele celor morti. De asemenea, reprezinta un simbol al longevitatii si al sanatatii, majoritatea gradinilor din Japonia avand un asemenea element inserat in constructia lor, fie ca este vorba de o singura piatra, fie de mai multe care sunt adunate la un loc, pentru a genera o insula mai mare. Nu putine sunt momentele in care insula imita forma unei broaste testoase, aceasta fiind considerata un simbol al longevitatii, crezandu-se ca ea traieste 10.000 ani.
La o astfel de constructie, la fel de comune pot fi considerate si podurile, a caror utilitate nu este doar aceea de a fi traversate sau a lega intre ele doua insulite, ci si de a deschide o alternativa de perceptie care, altfel, poate nu ar fi fost posibila. Si in cele din urma nu trebuie sa uitam nici ornamentele, care, aranjate cu bun gust si inspiratie, creeaza puncte de sprijin gradinii, oferind si baza pe care sa aprecieze distantele existente intre diferite puncte.