Rubarba - Rheum rhabarbarum

Rubarba este o leguma sau o planta ornamentala?

- cei care au cautat pe internet ''rubarba'' vor zice ca e leguma, pentru ca se gasesc o gramada de retete cu ea.

- cei care au vazut cum arata, vor zice ca e planta ornamentala.

- cei care au gustat o prajitura cu rubarba si stiu si cum arata, vor zice cu siguranta ca este o planta pe care ar trebui sa o aiba oricine in gradina.

 

rubarba_in_gradina_r
foto: David Marks
   tufa_de_rubarba_2_r
foto: www.hort.cornell.edu

 

Descriere

Rubarba sau revent, pe numele ei stiintific Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale, este de fapt o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina.

 

Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. Tufa formata din frunze mari creste pana la 1 metru inaltime, in functie de varietate si tot cam atat masoara ca intindere.

 

Ingrijire si cultivare

Rubarba este cultivata pentru coada frunzelor, dar este in acelasi timp si o planta ornamentala, mai ales varietatile cu frunze rosii sau galbene. Cand vine vorba de prepararea rubarbei, unii prefera varietatea rosie, pentru ca are un gust mai bun si este mai frageda.

Atentie, numai coditele sunt comestibile si numai daca sunt sanatoase! Frunzele de rubarba sunt toxice; ele contin acid oxalic intr-o concentratie daunatoare corpului uman. La fel si coditele ofilite sau cele afectate de inghet.

   tulpini_si_frunza_de_rubarba_r

 

Prefera locatiile in care sa primeasca soare din plin, desi creste bine si la umbra. Cu toate acestea, caldura in exces va face ca rubarba sa aiba frunze si codite mai subtiri. Solul trebuie sa fie usor alkalin, bine drenabil si bogat in substante nutritive. Pentru o cultura de rubarba, lasati cam 120 cm intre plante. Se uda regulat, desi plantele mature sunt foarte rezistente la seceta. Oricum, in verile caniculare, rubarba creste mult mai greu, intrand chiar intr-o stare de repaus; spre sfarsitul verii - inceputul toamnei, cand temperaturile devin suportabile, planta isi reia ciclul dezvoltarii.

 

rubarba_inflorita_r  rubarba_inflorita_toamna_tarziu_r
flori de rubarba vara si toamna tarziu (foto: www.library.uiuc.edu
)

 

Este bine sa indepartati florile imediat ce apar, pentru ca planta sa isi consume toate substantele nutritive in dezvoltarea frunzelor si a coditelor.

 

Pe timpul iernii, rubarba poate fi acoperita cu un strat de mulci, pentru ca sa nu se usuce radacina, desi acest lucru nu est eneaparat necesar.

 

Inmultire

Se inmulteste prin divizarea tufelor sau prin seminte. In cazul inmultirii prin seminte, rubarba va ajunge la maturitate de abia dupa doi ani.

 

Boli si daunatori

Fiind o planta rezistenta, rubarba nu va pune probleme mari gradinarilor. Nu lasati sa creasca buruieni in jurul ei - acoperiti zona de langa radacina cu mulci, operatie care va ajuta si la pastrarea apei in sol. Pamantul nu trebuie sa fie in continuu ud, pentru ca radacina va putrezi. Daca tulpinile au pete negre, inseamna ca planta a fost atacata de un gandac.

 

Actiuni terapeutice ale rubarbei:

Planta este cunoscuta in lumea terapeuticii naturiste ca avand urmatoarele efecte benefice:

- laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic;

- recomandat la febra, indigestie, constipatie, disfunctii biliare, boli ale stomacului, dureri abdominale, nevralgii;

- scade colesterolul, curata ficatul.

 

17.05.2007

Lavinia Rorich

Gradinamea.ro