Siropurile medicinale ale Dorinei Mateescu, din Negresti

siropurile medicinaleDorina Mateescu are 63 de ani si locuieste in comuna argeseana Beleti-Negresti. Principala ocupatie pe care femeia o are dupa ce a iesit la pensie consta in prepararea diferitelor siropuri medicinale din plante naturale, mai exact din flora spontana de prin partile locului.

Dorina Mateescu stie sa foloseasca in scopuri medicale pana si plante ce altora li se pot parea daca nu dezgustatoare in orice caz inutile. De pilda, dintr-o planta ce creste din gunoiul de grajd uscat la soare, planta numita "urichelnita", se poate realiza o excelenta doctorie contra otitei. Mai exact, fructele urichelnitei se fierb pana cand apa devine galbuie, apoi se storc pe o bucata de vata. Dupa ce se raceste, se aplica pe urechea suferinda.

Dorina Mateescu are sfaturi utile si pentru cei care doresc sa prepare sirop din amestec de muguri cu patlagina. Ultima trebuie scoasa cu tot cu radacina, iar in caz ca patlagina nu e de gasit, se poate utiliza urzica. Femeia are un leac natural si contra deranjului stomacal. Se curata pielea de pe pipota de animal, se spala bine si se usuca pana se poate face pulbere la rasnita de cafea. Se consuma in amestec cu un lichid dulce.

In prezent, Dorina Mateescu este apreciata de toti locuitorii comunei Beleti-Negresti pentru valoarea si eficienta siropurilor sale. Oamenii prefera sa foloseasca produsele naturale ale femeii decat medicamentele medicinii alopate, cel putin atunci cand afectiunile lor le permit aceasta alegere.

***

Unul dintre produsele pentru care Dorina Mateescu este renumita in zona e siropul de mugur de brad. Acesta este indicat mai ales celor cu probleme respiratorii fiind eficient contra tusei si guturaiului. Mugurii se culeg in lunile aprilie-mai, iar din 5-6 kg adunate ies in jur de 6 litri de concentrat. Modul de preparare e simplu: se pun mugurii la fiert pana se inmoaie, adica pana se sfarama intre degete. Se lasa apoi la macerat lichidul cu tot cu muguri timp de 24 de ore. A doua zi se strecoara printr-o sita deasa iar mugurii ramasi sunt striviti intr-un tifon, astfel incat sa se scurga toata zeama. Urmatorul pas consta in cantarire: la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se amesteca bine pana la dizolvare la foc continuu pana cand siropul se leaga precum mierea. In final se pune lamaie naturala si se asteapta racirea produsului. Cand acesta devine caldut, se toarna in sticle ce urmeaza a fi inchise ermetic si se depoziteaza la rece.