Sobe de teracota pe gaz

Placile ceramice care invelesc soba se lipesc cu chit pentru rosturi (cautati o culoare apropiata de cea existenta). Daca observati ca soba scapa fum printre placi, atunci va ganditi poate ca chituirea placilor este solutia salvatoare... Nimic mai gresit!  Chitul nu este pentru a opri fumul care iese printre placi, ci numai pentru a ascunde piliturile dintre placi si a face o soba sa arate "dintr-o bucata". Daca soba scoate fum, atunci trebuie renovata. Se pare ca secretul ca soba sa nu scoata fum printre placi sta in indemanarea sobarului, anume in priceperea cu care a preparat pamantul din care a construit soba. Acesta trebuie sa fie nisipos (crivina).
 
Sobele de teracota pe lemne se refac complet cam la 10 ani, daca sunt folosite in fiecare iarna. Se darama, caramizile sparte se schimba (chiar toate eventual) si se reface (daca teracota mai e buna si nu s-a ciobit de tot). NU faceti singuri aceasta operatie, ci apelati la un sobar bun. O soba trebuie sa aiba cel putin trei fumuri. In general, sobele cu 3 fumuri sunt pentru lemne + carbuni cu 5 fumuri pentru lemne, iar cu 7 fumuri pentru gaz.
 
Sobele pe gaz trebuie sa aiba fumurile mai mici, pentru ca flacara nu are fum, asa ca trebuie eliminate numai gazele. La sobele pe lemne, fumurile trebuie sa fie mai mari. fumurile le facem pe orizontala (culcate),fara nici un dop de curatare si intra mult mai multe fumuri. Fumului de lemne ii trebuie mult volum, in schimb gazele nu au volum aproape deloc si fumurile merg facute mult mai inguste, astfel incat incap mai multe si la iesire, gazele arse vor iesi reci. Caramida groasa cu care se captuseste focarul trebuie sa fie bine lipita cu pamant de peretii teracotei pentru ca aceasta tine caldura pt mult timp si asa o poate transmite peretilor.
 
In ceea ce priveste dimensiunile si caldura emanata, o soba normala de placi lungime si 2 latime (marimea standard) incalzeste fara probleme o camera normala de 4/4/3 m.