Spanzul – Trandafirul iernii

Exista cateva specii de plante care dau viata si culoare gradinii pe timp de iarna. Printre acestea se numara si Spanzul, o planta care iubeste zapada si temperaturile scazute. Spanzul este o planta erbacee ce poate fi admirata in mediul ei natural din zonele montane inalte, la altitudini de pana la 1900 metri.

Este originara din Europa si Asia, iar la noi in tara se intalneste in muntii Carpati, la altitudini de peste 500 de metri. Planta este cunoscuta si sub denumirea de Trandafirul iernii cu toate ca nu apartine familiei Rosaceae, dupa cum sugereaza numele, ci familiei Ranunculus. Apartine genului Helleborus, care cuprinde aproximativ douazeci de specii de Spanz.

Minunatele flori pot fi admirate de la sfarsitul lunii decembrie pana in luna martie. Acestea sunt mari, cu forma de clopot, au miros placut si culoarea petalelor variabila in functie de specie, de regula acestea fiind verzi, rosu-purpurii, albe sau rosu-violaceu inchis.

Deoarece este si o planta cu aspect decorativ, Spanzul poate fi crescut si ca planta de interior. Dar, pentru a se dezvolta corespunzator, Spanzul trebuie plantat intr-un ghiveci suficient de mare, trebuie udat in mod constant si trebuie asezat intr-un loc racoros. Planta se inmulteste prin seminte sau prin divizarea tufei. Daca dorim sa ne bucuram cat mai repede de florile acesteia atunci inmultirea prin divizarea tufei este cea recomandata. Inmultirea prin seminte dureaza mai mult, iar planta va inflori in al treilea sau al patrulea an.

Spanzul este si o planta foarte toxica. Este recomandat sa folosim manusi atunci cand il ingrijim sau sa ne spalam pe maini imediat dupa. Cu toate acestea, spanzul este cunoscut ca fiind si o planta medicinala, fiind folosit la tratarea mai multor afectiuni. Administrarea pe cale interna a spanzului trebuie sa se faca numai la sfatul medicului si sub stricta sa supraveghere.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro