Substante nutritive pentru pamant

florile de gradina au nevoie de pamant bogat

In acest articol veti afla care sunt aceste substante si ce puteti adauga in pamant pentru a-l face mai bun din punct de vedere calitativ.

Substantele nutritive de baza
Plantele au nevoie de aceste substante intr-o cantitate echilibrata pentru a creste si a se
dezvolta sanatos. Substantele fertilizatoare sau hrana completa pentru plante contin toate aceste elemente de baza: nitrogen (N), fosfor (P) si potasiu (K).

Nitrogen - pentru dezvoltarea frunzelor si a tulpinii.
Fosfor - pentru dezvoltarea radacinii, culoarea florilor si rezistenta la boli.
Potasiu - pentru producerea de fructe si seminte.

Iata cateva materiale organice care, adaugate in pamant, dau substantele nutritive specifice de care au nevoie plantele:

Surse de nitrogen (N): balegar transformat in compost, compost din ciuperci, oase de peste macinate, teci de orez.
Surse de fosfor (P): oase macinate, fosfat.
Surse de potasiu (K): var, dolomita, scoici sfaramate, alge, talas si aschii de lemn.

Ingrasamantul pentru pamant
Toate solurile din gradina beneficiaza de ingrasaminte adaugate regulat de gradinari (sau
ar trebui...). Acestea se aplica individual sau in combinatii, in fiecare sezon si de cate ori plantati cate ceva in gradina. Compostul, balegarul sau pietrisul trebuie imprastiate intr-un strat gros de 7,5 cm, dupa care se sapa pana la o adancime de 15 cm. Stratul de nisip, vermiculita, perlita sau gips trebuie sa aiba 1 cm, dupa care se sapa si mai adanc, pana la 20 cm.

Iata in continuare materialele care va vor ajuta sa imbunatatiti calitatea si fertilitatea solului din gradina dvs., precum si capacitatea acestuia de a retine umezeala.

compost 1. Compost - format din frunze descompuse, frunze taiate, resturi de ierburi folosite in bucatarie si alte materiale organice. Este un ingrasamant bugat in humus, bine echilibrat din punctul de vedere al celor trei substante nutritive (NPK) si cu eliberare inceata. Transforma solurile grele in soluri usoare, iar pe cele lipsite de substante nutritive le imbogateste.
sable 2. Nisip - folositi nisip cu graunte mai mari, dar in cantitati mai mici, pentru a imbunatati drenajul si pentru a aerisi pamantul lutos. Prea mult nisip va transforma unele tipuri de pamant in ciment. Nu contine nutrienti, dar dureaza foarte mult.
manure 3. Balegar - fie ca e proaspat sau invechit, putrezit (de la vaci, oi, cai, gaini sau alte animale), creste cantitatea de nitrogen din pamant. Aeriseste pamanturile grele si imbunatateste retentia de apa in cele usoare. Balegarul proaspat arde plantele, asa ca acesta trebuie sa stea un an inainte de a fi folosit.
turba 4. Turba - absoarbe umezeala, lucru important mai ales pentru pamanturile nisipoase. Aeriseste solurile lutoase sau grele. Daca este lasat sa se usuce va forma o crusta, se va intari si va fi dificil de umezit. Turba sau muschiul de turba se poate cumpara din magazin sau procura din locuri bogate in acest element.
vermiculita 5. Vermiculita - retine umezeala si aeriseste pamantul. E buna pentru orice tip de pamant si, la fel ca nisipul, dureaza foarte mult timp.
perlita 6. Perlita - este reziduu vulcanic de culoare alba care aereaza pamantul si dureaza la nesfarsit. O cantitate mica este buna pentru toate tipurile de sol.
nisip verde 7. Nisipul verde - este un amestec special preparat care contine potasiu si alte elemente nutritive. Micsoreaza gradul de compactare al pamantului (acesta nu se mai stange la fel de repede in bulgari) si ajuta la retentia de umezeala.
gips

8. Gips - este un minereu macinat care usureaza solurile grele si lutoase. De asemenea, ajuta la imbunatatirea drenajului.