Trandafirul chinezesc se tunde toamna

Foto: Lavinia Rorich

BobocTrandafirul chinezesc, Hibiscus rosa sinensis, este sensibil la schimbarile de mediu. Cel mai bine se dezvolta in aer liber, intr-un loc fara soare permanent si fara curenti de aer. Se uda mai mult vara, anotimp in care creste uneori spectaculos, cu o bogatie de lastari. In conditii propice creste atat in inaltime cat si pe orizontala, prin lastarii laterali. Toamna cand temperaturile scad pana la limita de 10 grade se muta in casa sau intr-un spatiu protejat. Inainte de mutare, este bine sa ii fie schimbat pamantul si sa fie mutat intr-un ghiveci ceva mai mare. Nu exagerati totusi,  alegeti un ghiveci potrivit pentru dimensiunile sale.

 

Hibiscusul poate fi lasat sa creasca sub forma unei tufe sau sub forma unui copacel. In primul caz lastarii laterali sunt lasati sa creasca iar cei apicali (din varf) sunt scurtati periodic. Daca dorim sa avem un pomisor, sunt indepartati lastarii laterali de la baza obtinand astfel trunchiul si lasati sa creasca mai sus, sub forma de coroana. Periodic, coroana este si ea fasonata pentru a ii da o forma globuloasa.

 

Confuzii frecvente: desi multi ii atribuie doua denumiri, trandafir chinezesc sau trandafir japonez, corecta este doar prima. Trandafirul japonez este o alta specie, Camellia japonica.

 

In oricare din variantele de mai sus, trandafirul chinezesc se comporta bine la taierile de formare. Acestea au si alt rol, acela de a stimula inflorirea (lastarii tineri vor inflori cel mai des) si ramificatia, de a indeparta fragmentele de crengi lipsite de frunze si nu in ultimul rand, de a obtine butasi!

 

Dupa tundere, lastarii de grosime potrivita (a caror scoarta este lignificata) pot fi pusi la inradacinat intr-un sol foarte afanat, intr-un spatiu cu o temperatura constanta si ferit de razele soarelui. In scurt timp butasii vor face radacini si pot fi mutati in ghivece individuale.

 

Cea mai buna perioada pentru taiere este toamna, inainte ca planta sa fie mutata in casa, de preferabil dupa ce nu mai exista boboci sau flori. Imediat dupa taiere schimbati-i pamantul si puneti butasii intr-un ghiveci pentru inradacinat. In apartament, aveti grija ca periodic sa ii stropiti frunzele cu apa. Atentie, pamantul se uda mai rar!

 

Planta va avea nevoie de lumina, de aceea un loc potrivit este in fata unei ferestre. In cazul in care lumina va fi suficienta, trandafirul chinezesc poate inflori chiar si iarna. Cel mai adesea insa, in anotimpul rece el se va multumi sa se dezvolte vegetativ, prin cresterea ramurilor.

Dragos Serban

23.10.2006


Foto: Dragos Serban
Lastari laterali crescuti la baza tulpinii

Lastarii laterali, la baza tulpinii

 

Taierea lastarilor

Taierea lastarilor

 

Imediat dupa taiere, schimbati-i pamantul

Dupa taiere, schimbati-i pamantul

 

Lastarii taiati pot fi pusi la inradacinat

Lastarii taiati pot fi folositi pentru butasire