Tratamente naturiste cu aloe, echinacea, usturoi

Crestem plante pentru ca ne place si pentru ca ele ne infrumuseteaza gradina, casa si, de ce nu, viata... In afara de asta, ele ne pot fi si aliati in lupta cu anumite stari de discomfort sau chiar boli.

aloe vera - tratamente naturiste cu aloe, echinacea, usturoi si cimifugaAloe pentru arsuri si taieturi
Aloe (Aloe vera) este planta care va va alina durerea provocata de arsuri sau taieturi minore. Desi acest fapt era stiut de mai demult, un studiu publicat in Jurnalul de Chirurgie Dermatologica si Oncologie a venit sa intareasca informatia: unul din grupurile de test, tratat cu medicamentatie standard, s-a vindecat in 18 zile, pe cand cei care au folosit aloe s-au recuperat in 12 zile.

Sfat: tineti pe pervazul din bucatarie un ghiveci cu aloe - va anima camera si va fi la indemana la nevoie. Pentru arsurile mici, rupeti o frunza groasa, scoateti gelul din interiorul ei si aplicati-l pe arsura o data sau de doua ori pe zi.

Atentie! Aloe trebuie folosita, asa cum am spus, numai in cazul arsurilor minore; pentru cazuri grave, consultati un doctor.

Cimicifuga pentru bufeuri
Cimicifuga (Cimicifuga racemosa) este o planta folosita din timpuri indepartate in tratarea bufeurilor, menopauzei si chiar in recuperarea dupa nastere. Nu se stie inca cu exaxtitate modul in care actioneaza planta, insa este cert ca ea nu se comporta ca estrogenul, astfel ca este un tratament sigur pentru femeile care nu pot lua hormoni.

cimifuga - tratamente naturiste cu aloe, echinacea, usturoi si cimifuga echinacea - tratamente naturiste cu aloe, echinacea, usturoi si cimifuga
cimifuga (foto: www.enoriver.org) si echinacea (foto: www.corbis.com)

Echinacea pentru raceala
Un ajutor de nadejde in lupta impotriva racelii este echinacea (Echinacea spp.). Conform unui studiu, planta a intarit sistemul imunitar si a grabit vindecarea cu cel putin 1-2 zile. Cea mai cuprinzatoare cercetare asupra efectelor echinaceei a fost realizata la Universitatea din Wisconsin, SUA, si a inclus noua studii, dintre care opt au aratat beneficiile acestui tratament: simptome mai usor de suportat si vindecare mai rapida.

usturoi - tratamente naturiste cu aloe, echinacea, usturoi si cimifugaUsturoi pentru controlul colesterolului si prevenirea cancerului
Cei care consuma usturoi au un nivel al colesterolului mai redus, ceea ce atrage dupa sine si limitarea riscului de atac de cord.

In lista de efecte benefice ale usturoiului se inscrie si prevenirea cancerului de colon, prostata, esofag si stomac. Se stie ca, in general, consumul de legume si fructe proaspete ne protejeaza impotriva cancerului, insa usturoiul este cel mai bun remediu in aceste cazuri.

Este bine, asadar, sa consumati cel putin un catel de usturoi pe zi, crud sau foarte putin gatit.

09.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro