VASTU: pentru un interior intens

vastuVastu sau Vastu Veda reprezinta stiinta constructiei/arhitecturii si este un sistem traditional de design, bazat pe alinierea directionala. Vastu a fost pentru prima oara aplicata in arhitectura hindusa, in special in construirea templelor, insa poate fi practicata si in alte domenii precum: sculptura, poezia, dansul si alte arte vizuale. Fondatorul acestei stiinte este considerat a fi miticul intelept indian Mamuni Mayan. In sanscrita cuvantul "vastu" este derivat de la radacina "vas" care inseamna "a locui".

Avand o traditie de peste 10.000 de ani, aceasta stiinta vedica a amplasarii, planificarii si designului cladirilor si spatiilor este menita sa coordoneze fluxul energetic, astfel incat acesta sa lucreze in favoarea oamenilor. Potrivit Vastu, pamantul este acoperit de o retea elecromagnetica, care functioneaza ca o plasa receptoare pentru energiile solare, lunare si stelare. Astfel ca, o forma de energie vie exista in fiecare cladire orientata cu fata catre nord-est, pe o grila de 9 x 9 din 81 de celule. Aceasta retea este numita Vastu Purusha Mandala si este utilizata ca grila de aliniere a constructiei catre adevaratul nord. Scopul acestei actiuni este acela de a atrage energia pozitiva, pacea, prosperitatea, de a influenta calitatea vietii si armonia fizica si psihica a locuitorilor.

Principiile Vastu se regasesc in cateva monumente istorice, precum: Taj Mahalul, Coloseumul roman, Parthenonul grecesc, piramidele egiptene si piramidele lui Mayan. In anul 1921 arheologii au descoperit in regiunea vaii hinduse un nou oras - Mohendajaro, construit dupa principiile Vastu cu 5.500 de ani in urma si foarte prosper, raportat la conditiile actuale de viata.

Designul Vastu are in vedere o serie de factori precum: locatia, dimensiunea terenului, forma cladirii, inclinarea, directia intrarilor, vegetatia, apa, materialele de construit, directia vantului, soarele, iesirile, echilibrul, ritmul, armonia, unitatea si proportia. Includerea acestei stiinte stravechi in designul interior reprezinta un potential extraordinar de trasformare a calitatii mediului si o experienta de viata in armonie perfecta cu natura. Acest aspect este foarte important, pentru ca astazi, mai mult decat oricand, se simte nevoia unui echilibru interior, sustinut de mediul in care locuim.

Pentru dormit, de exemplu, majoritatea dintre noi aloca o treime din viata, astfel ca locul in care va fi amplasat patul devine o componenta esentiala pentru sanatatea noastra. O corecta pozitionare a acestui banal obiect de mobilier, urmand principilul de aliniere Vastu, va conduce automat la atragerea influentelor solare si magnetice si, implicit, la imbunatatirea sanatatii, a relatiilor, la echilibru mental, diminiarea stresului si la cresterea nivelului marerial si spiritual.

(Va continua cu: "Principii de baza Vastu")

Corina Dovinca
InCasa.ro