Victoria Amazonica - cel mai mare nufar din lume

Apele Amazonului gazduieste una dintre cele mai mari si mai frumoase flori din lume. Cu un diametru de aproximativ trei metri, nufarul Victoria Amazonica nu are cum sa treaca neobservat. Denumita initial Eurgale Amazonica, plantei i-a fost schimbat numele in Victoria Amazonica in onoarea reginei Victoria.

Aceast nufar gigant creste in apele linistite, fara curenti puternici, precum si in lacuri si balti, in bazinul Amazonului, mai ales in Guiana si Pantanal. Nufarul nu a fost intalnit doar in America de Sud, ci si in Asia de Sud-Est, in special in Indonezia.

Victoria Amazonica are frunzele enorme, de forma circulara, cu marginile ridicate asemenea unei tavi de placinta. Marginile intoarse sunt crestate in doua parti, special pentru a permite apei de ploaie sa se scurga. Nufarul are tulpini foarte lungi, de pana la 7 metri, care cresc dintr-o radacina subacvatica, ingropata in substratul malos de pe fundul apei.

Pe partea inferioara, frunzele sunt prevazute cu nervuri pline de aer, fapt ce permite plutirea acestora la suprafata apei si chiar suportarea unor greutati de pana la 40 - 45 de kg. Si floarea ajunge la dimensiuni foarte mari, de pana la 40 de cm. Acestea au o viata scurta, traiesc doua-trei zile, timp in care isi schimba culoarea de la un alb imaculat la roz.

Victoria Amazonica creste foarte repede, intr-un singur sezon fiecare nufar poate produce intre 40 si 50 de frunze, ajungand sa acopere luciul apei. Foarte putine specii de plante acvatice isi gasesc locul printre acesti nuferi giganti.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro