Vitamina A

retete dovleac

 

Este bine de stiut ca 100 g de pulpa de dovleac asigura aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A.  Studiile arata ca o dieta bogata in vitamina A si carotenoizi este asociata cu scaderea incidentei de cancer, ateroscleroza, cataracta. De aceea este bine sa pregatim cat mai multe retete pe baza de dovleac.

 

Atunci cand incercam sa pregatim o placinta delicioasa cu dovleac, si nu numai, trebuie sa alegem cu grija dovlecii potriviti, mai ales ca acum gasim pe piata o varietate destul de larga.

 

 

Intalnim in piete dovleacul alb turcesc, dovleacul turcesc turban, dovleacul placintar,  toti acestia avand forme si culori diferite.

 

Se folosesc in mod uzual soiurile C. maxima sau C. moschata.

 

Dovleacul C. maxima  are o forma alungita, intocmai unei banane uriase, are coaja de culoare bej portocaliu,  iar miezul portocaliu nu este grozav la gust, dar merge foarte bine copt.

 

Dintre varietatile acestui tip, dovleacul turcesc sau turbanul turcului,  este ornamental si seamana cu un  turban turcesc.  La gust nu este prea dulce, dar este perfect pentru decoratiuni. Avand coaja in culori amestecate de portocaliu, verde si rosu, este potrivit pentru supe.

 

Dovleacul D. maxima are forma rotunda si este si turtit. Coaja este verde,  miezul portocaliu, foarte dulce.

 

Dovleacul  C. moschato, in forma de para, cu coaja bej sau oranj, miezul portocaliu intens,  gat lung si baza rotunda in care se afla si semintele,  are gust de cartof dulce.

 

Printre producatorii cei mai importanti de dovleac se numara si Romania, alaturi de Turcia, Italia, China,  Egipt sau Argentina.

 

gradinamea.ro

22 Noiembrie 2007