Vitamina C

Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este o vitamina
solubila in apa. Ca si celelalte vitamine de acest fel, excesul nu
este asimilat in organism, ci este eliminat. Ca antioxidant, vitamina C protejeaza corpul prin distrugerea radicalilor din fluidele corpului. Este sensibila la caldura si oxigen, pierzandu-si calitatile prin gatire.

Doza recomandata pentru adulti este de 60 de mg zilnic (70 in cazul
femeilor insarcinate). Fumatorii au nevoie de o doza dubla de vitamina C, cel putin 100 mg zilnic.

Principalele avantaje ale vitaminei C

Lamaie- importanta pentru sanatatea dintilor, gingiilor, pielii, sangelui si
oaselor
- ajuta la vindecarea ranilor, fracturilor
- ajuta in asimilarea fierului din alimentatie
- creste rezistenta la infectii si mentine numarul globulelor albe din
sange
- ofera protectia antioxidanta, prevenind transformarea nitratilor (din
tigari, fum, grasimi, unele legume) in substante cancerigene
- ajuta in tratamentul racelii si gripei

Lipsa de vitamina C poate provoca

- scorbut, boala care cauzeaza hemoragii, pierderea dintilor si
umflarea gingiilor
- vindecarea lenta a ranilor si fracturilor
- incheieturi umflate sau dureroase
- aparitia de umflaturi si vanatai pe suprafata pielii
- sangerari nazale
- probleme digestive
- lipsa poftei de mancare
- articulatii dureroase

Intoxicarea cu vitamina C (1000-5000 mg pe zi) poate provoca

- aparitia de pietre la rinichi
- afectarea sistemului imunitar
- simptome de ameteala si greata

Surse de vitamina C
- papaya, portocale, broccoli, ardei gras, capsuni, grepfruit, pepene,
rosii, mango, cartof, varza, spanac, lamaie, varza, afine,
etc.